SUBMINISTRAMENTS

Endesa es compromet a renovar la línia Puigverd-Granyena per acabar amb els microtalls

La millora hauria de beneficiar els clients de Puigverd, Castelldans, l'Albagés, el Soleràs, els Torms, Juncosa i Granyena. Així, altres pobles que s'han queixat de la problemàtica però no formen part de la línia, com la Granadella, quedarien fora

Els responsables del departament d'Empresa, Endesa, Consell Comarcal i alcaldes a la reunió d'avi al Centre Cívic de les Borges. FOTO: X.M

Una renovació integral dels més de 50 quilòmetres de cables elèctrics de la línia Puigverd -Granyena abans que acabi l'any. Aquest és el compromís que ha anunciat l'empresa Endesa a la reunió celebrada aquest migdia al Centre Cívic de les Borges Blanques, on també hi han participat alcaldes dels pobles afectats i representants del departament d'Empresa, per tal de posar fil a l’agulla a la problemàtica dels constants microtalls elèctrics registrats a la zona centre-sud de la comarca.

El responsable de Distribució d'Endesa a Lleida, José Moreno, ha estat l'encarregat de fer l'anunci i ha desgranat el procés tècnic que se seguirà per renovar la línia: una substitució del cablejat actual per cables trenats i amb un fort component d'aïllament, una tècnica pionera a la província que, segons el responsable de l'empresa elèctrica, hauria de reduir al mínim el número de microtalls a la zona. Moreno també ha apel·lat a la col·laboració dels alcaldes per tal de formalitzar un calendari d'obres que afecti el mínim possible a la vida diària dels ciutadans. Per últim, després que en reunions prèvies entre els alcaldes es plantegés la possibilitat d'aplicar algun tipus de descompte als clients de la zona, el responsable de l'elèctrica a Lleida ha assegurat que aquest tipus de compensacions ja vénen fixades per la Llei sobre l'Energia Elèctrica i que depenent de l'afectació acumulada, l'any que ve s'aplicaria la compensació.


La Granadella, de moment, fora

Aquesta renovació de la xarxa afectarà les poblacions de Puigverd de Lleida, Castelldans, l'Albagés, el Soleràs, els Torms, Juncosa i Granyena. Així, altres municipis que també s'han queixat de la problemàtica, com és el cas de la Granadella o Bellaguarda, quedarien fora de la renovació. L'alcaldessa de la Granadella, Elena Llauradó, ha reconegut certa sorpresa pel fet que no es consideri igual de prioritària la renovació de la línia del seu poble que la dels municipis veïns "Hem fet un grup amb més d'una vintena de pobles de diferents comarques que patim cada dia els microtalls; la renovació de la línia que s'ha anunciat avui només beneficiarà una part d'aquests municipis, i la resta?" es queixava Llauradó, que ha confirmat que en els pròxims dies hi haurà una reunió entre l'ajuntament i Endesa pèr veure quins passos s'han de seguir "Confiem que la reunió vagi bé però no descartem constituir-nos com a plataforma d'afectats, volem tenir el mateix servei que els clients de Barcelona o Lleida, perquè paguem el mateix" cloïa Llauradó.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal, Jaume Setó, ha valorat com a positiva la reunió i els acords d'inversió en la línia als que ha arribat Endesa, però ha apel·lat a una certa cautela "La primera presa de contacte entre alcaldes, Consell i Endesa ha estat bona però per valorar la trobada com a molt positiva haurem d'esperar que es compleixin els compromisos que Endesa ens ha fet arribar" ha dit Setó.