COMARCA
- Les Borges Blanques

Es calcula que hi ha més de 200 celíacs sense diagnosticar a la comarca

Un moment de la darrera trobada de celíacs a les Borges el passat 11 de desembre

Les Borges Blanques és el primer municipi de Lleida a on es recolliran mostres per participar en l’estudi de prevalença de la malaltia celíaca. Serà el proper dissabte 26 de febrer en una carpa de l’Associació de Celíacs de Catalunya ubicada a la Plaça Constitució de 10.00 a 14.00 hores, coincidint amb el mercat setmanal. Es tracta d’un estudi que està elaborant l’Associació de Celíacs de Catalunya per conèixer el grau de prevalença de la malaltia entre la població.

La recollida de mostres es farà a través d’una petita punció al dit per extreure una mostra de sang que s’analitzarà al moment i que pot donar positiu o negatiu, en cas de donar positiu significa que la persona està predisposada a desenvolupar la malaltia celíaca. L’Associació de Celíacs de Catalunya demana a la població que participi i ajudi en la detecció de malalts celíacs i espera poder recollir 26 mostres per tal de que l’estudi sigui representatiu.

Segons les dades d’estudis internacionals, aproximadament 1 de cada 100 persones és celíaca però només un 10 per cent està diagnosticada. Així a la província de Lleida , amb una població de 450.000 habitants, es calcula que hi haurien 4.500 celíacs, dels quals n’hi ha 500 de diagnosticats, el que vol dir que en queden 4.000 sense diagnosticar. A les Garrigues, incloses les Històriques amb una població de 23.000 habitants, hi hauria 230 celíacs, dels quals només 26 s’han diagnosticat. És a dir, que existirien 204 celíacs sense diagnòstic.

Els celíacs són persones que, per una predisposició genètica, reaccionen a la ingesta del gluten, proteïna present al blat, civada, ordi i sègol. Ingerir gluten els provoca una lesió a les vellositats del budell prim que afecta la capacitat d'absorbir els nutrients dels aliments. L’Associació Celíacs de Catalunya es va crear l’any 1977 i va ser la primera associació de l’estat espanyol destinada a ajudar a aquestes persones.