URBANISME
- ACN/Redacció / Almatret , Llardecans

Llardecans i Almatret, entre els 20 municipis catalans escollits a la prova pilot de rehabilitació d'habitatges al món rural

Ambdós municipis rehabilitaran habitatges per posar-los a disposició de famílies nouvingudes en règim de lloguer amb un preu bonificat

Un dels habitatges de Llardecans que es rehabilitaran gràcies al pla pilot. FOTO: SG

Un total de 20 petits municipis d'arreu de Catalunya, entre els quals Llardecans i Almatret, a les Garrigues històriques, han estat seleccionats per acollir les proves pilot de mobilització d'habitatge al món rural, impulsada pel Departament de Territori i Sostenibilitat i dotada amb 2 milions d'euros. L'objectiu de la iniciativa és facilitar que les persones puguin instal·lar-se en nuclis rurals, a través de la rehabilitació d'habitatges en desús.

A finals de 2020 es va obrir la convocatòria per a les proves pilot, adreçada a 372 municipis de l'àmbit rural, de menys de 500 habitants o de menys de 3.000 habitants amb 10 o més nuclis de població. En total, s'hi van presentar un total de 56 municipis de tota Catalunya.

Finalment, la Comissió de selecció, formada per representants del Departament de l'Associació de Micropobles, l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació Catalana de Municipis (FCM), n'ha triat 20. A banda dels garriguencs, entre els escollits hi ha, Baix Pallars, Josa i Tuixén, Isona, Rocafort de Queralt, Capafonts, Vallcebre, Riner, Vilademuls, Palau de Santa Eulàlia, Planoles, Ciutadilla, Maldà, Montmaneu o Prat de Comte.

Els municipis seleccionats per a les proves pilot tindran dret a l'obtenció d'una subvenció directa, que s'instrumentarà mitjançant la signatura d'un conveni de col·laboració entre l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i l'ajuntament. Així, es donaran incentius per mobilitzar el parc d'habitatge buit existent, assessorant els ajuntaments i particulars i establint mesures fiscals i ajuts diversos per resoldre els esculls administratius, jurídics i de gestió.

Un segon eix del programa serà el foment de l'accés a l'habitatge en els entorns rurals. En aquest sentit, el Departament treballa per definir diferents modalitats de tinença segons cada cas, com ara masoveria rural, cessió d'ús, dret de superfície, lloguer, propietat o propietat compartida. Els incentius per rehabilitar habitatges rurals buits es destinaran tant a la població local i com a possibles nous veïns que vulguin convertir-los en primera residència.

En aquest sentit, els ajuntaments d'Almatret i Llardecans rehabilitaran dos habitatges dels pobles per posar-los a disposició de famílies nouvingudes en règim de lloguer amb un preu bonificat. L'objectiu és atreure persones que puguin instal·lar-se en aquests nuclis de població com a primera residència i contribuir al seu creixement. Per aquest motiu es prioritzaran perfils de famílies amb infants en edat escolar, amb ocupació estable, així com persones amb projectes emprenedors que puguin arrelar al territori. En aquests moments s'està redactant la convocatòria pública que determinarà els criteris per accedir als habitatges un cop finalitzin els treballs de rehabilitació.

Ambdós consistoris han obtingut la subvenció que cobreix el 90% del cost total de la rehabilitació. En el cas d'Almatret el pressupost és de 59.025,34?€ i en el de Llardecans de 162.268,79?€. Les obres podran començar un cop es licitin les intervencions, tràmit que es preveu completar durant l'estiu. Dins els projectes de rehabilitació integral dels habitatges s'han tingut especialment en compte actuacions d'eficiència energètica i accessibilitat, amb la incorporació de sistemes d'aerotèrmia i plaques solars.