COMARCA
- Les Borges Blanques

Éxit de la primera prova per a celíacs de Lleida realitzada a les Borges

L’Associació Celíacs de Catalunya va realitzar el passat 26 de febrer a la capital de les Garrigues un centenar de proves en tres hores, esgotant una hora abans del termini previst les existències de reactius (100 unitats portades especialment des de Finlàndia expressament per la prova de Lleida realitzada a les Borges Blanques). Es tracta de la primera prova de la malaltia celíaca realitzada a la demarcació. L’objectiu és conèixer el grau de prevalença d’aquesta malaltia entre la població atès que estudis internacionals constaten que aproximadament 1 de cada 100 persones és celíaca però només un 10 per cent està diagnosticada.

L’Associació Celíacs de Catalunya ha valorat d’excepcional la rebuda. L’objectiu de la trobada de les Borges era aconseguir la realització de 26 mostres. Els assistents eren procedents de la tota la plana de Lleida ( Mollerussa, Tàrrega, Lleida, etc...), fins hi tot hi van participar persones de la Franja d’Aragó (Fraga) que s’havien assabentat de la iniciativa a través dels mitjans de comunicació provincials. La propera jornada es realitzarà el dissabte 12 de març a la ciutat de Vilafranca del Penedès. Fins a la data s’han realitzat jornades a Ripoll, Manresa i Igualada, però cap jornada havia comptat amb la resposta obtinguda a Lleida.

Els resultats, un cop acabat l’estudi, es faran públics a nivell consolidat de tota Catalunya. Segons estudis internacionals, existirien 204 celíacs sense diagnosticar a la comarca.