SALUT
- Redacció

Els contagis de Covid a la comarca cauen al nivell més baix de tota la pandèmia

En els 15 mesos que fa que dura la pandèmia, mai abans s’havia arribat a la situació actual, en què només hi ha hagut tres positius nous en l’última quinzena.

Sessió de vacunació al Pavelló de l'Oli de les Borges.(foto: Xavi Minguella)

15 mesos després, la situació epidemiològica a les Garrigues en relació a la Covid-19 està al moment més satisfactori, fins al punt que en l'última quinzena només s'han registrat tres nous casos positius, un a l'Albagés, un a l’Espluga Calba i un a Arbeca -aquest últim ha obligat a confinar el grup d'alumnes de P3 i P4 de l'escola-. Són les millors xifres globals des de l'inici de la pandèmia. A nivell municipal, a més, hi ha molts pobles que ja fa més d'un mes que no tenen cap cas i alguns fa dos o tres mesos, o fins i tot més temps. Als Omellons, per exemple, no hi ha cap positiu des de l'octubre del 2020. Per tot plegat, tots els 34 municipis de l'àmbit informatiu d'aquest periòdic presentaven, en data 10 de juny, un índex de risc de brot zero, l'única comarca de la plana de Lleida en aquesta situació.

Vacunació ja a partir dels 40 anys
Les dades s'assemblen a les de finals de primavera de l'any passat. Llavors, però, van vindre a continuació tres grans onades (agost, octubre i gener) que ara tot fa pensar que difícilment es poden repetir, ja que des del gener que hi ha en marxa el procés de vacunació, pel qual ha passat pràcticament la meitat de la població garriguenca amb una primera dosi i més del 30% amb la segona. Per edats, quasi totes les persones majors de 70 anys tenen ja posada la pauta completa. Als de 60 a 70 encara falta posar moltes segones dosis, però quasi la meitat de la població de la comarca de 50 a 60 ja té la pauta completa. El 2 de juny, a més, es va obrir el període de vacunació per als de 45 a 49 anys i, tot just una setmana després, per als de 40 a 44, que ho poden fer tant a punts massius específics (pavellons i grans espais) com a centres d'atenció primària.