SALUT
- Redacció

Les Garrigues se salven del toc de queda nocturn anunciat pel Govern

Si el TSJC valida la mesura, afectaria a 145 municipis majors de 6.000 habitants i una incidència del coronavirus de més 400 casos per cada 100.000 habitants. No és el cas de les Borges, l’únic poble de la comarca que supera els 6.000 habitants.

El president Aragonès durant la compareixença per anunciar la mesura.(foto: Govern)

El govern de la Generalitat ha anunciat aquesta tarda que té la intenció de decretar el toc de queda nocturn, entre la 1 de la matinada i les 6 del matí, a aquells municipis de més de 5.000 habitants que tinguin una incidència del coronavirus superior als 400 casos per cada 100.000 habitants els últims set dies. L’únic poble de l’àmbit informatiu de SomGarrigues que supera els 5.000 habitants és les Borges Blanques però la incidència, tot i el repunt important que hi ha actualment, no arriba al topall fixat pel Govern. 

De fet, l’únic municipi de Ponent afectat per la mesura seria Alpicat (Segrià). En canvi, la major part del litoral de la costa central i l’àrea metropolitana de Barcelona sí que quedarien inclosos dins els 158 municipis on es vol aplicar (145 amb alta incidència més 13 del voltant), que és on viuen 6 milions de persones, el 78% de la població de Catalunya. Aquesta vegada, per tant, es pot dir que els pobles petits no patiran els greuges que van patir amb mesures anteriors de contenció de la pandèmia. Es mantenen, això sí, el tancament de totes les activitats a 2/4 d’1 de la matinada i la limitació de reunions a un màxim de 10 persones.

La voluntat del Govern és que el toc de queda nocturn es comenci a aplicar aquest cap de setmana i durant un període de set dies prorrogables en funció de la situació sanitària, que ara és d’escalada de nous casos dins d’una cinquena onada de Covid, però l’última paraula la té el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ha d'avalar la mesura. Pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, la situació “extremadament fràgil” la fa necessària per “protegir el sistema sanitari”.