SALUT
- Redacció / Les Borges Blanques

Salut al·lega criteris d''eficiència' per no dotar de radiologia el CAP de les Borges Blanques

El departament prioritza la “rendibilitat” i considera que els 16.000 habitants que depenen del CAP de les Borges no són suficients. A Tàrrega, Mollerussa i Balaguer s’amplia l’horari d’aquest servei.

El servei dels CAP de Tàrrega, Mollerussa i Balaguer han ampliat horaris de radiologia. (foto: CatSalut)

El departament de Salut ha comunicat a l'Ajuntament de les Borges que el volum de població d'aquesta Àrea Bàsica, a la qual pertanyen 16 municipis i un total de 16.300 habitants, no és suficient "per garantir l'eficiència i rendibilitat del servei de diagnòstic per la imatge, que comporta una gran quantitat de maquinària i personal, amb un cost elevat". És la resposta de la Generalitat a la consulta que li ha fet el consistori després que el grup Borges per la República, a l'oposició, denunciés a les xarxes que la capital garriguenca no tingués servei de radiologia mentre la Generalitat ampliava l'horari del dels CAP de Mollerussa, Tàrrega i Balaguer. A l'últim ple de les Borges, la regidora de Salut, Ariadna Salla, va llegir la resposta del departament, que recorda que els pacients del CAP de les Borges que requereixen aquest servei "es deriven a Mollerussa i tenen l'opció anar a Lleida", igual que els del CAP de Cervera van a Tàrrega, Lleida o Igualada.

Compromís truncat el 2011
L'any 2007, la consellera de Salut, Marina Geli, va anunciar que el nou CAP que es planificava a les Borges tindria radiologia, un compromís que es va repetir el 2008, quan es va presentar el projecte final a la població, i el 2009, quan el Govern explicava que el CAP que es construïa incorporaria serveis de radiografies i de rehabilitació, que fins llavors es feia en un centre extern. El 2010 es va inaugurar l'edifici i, a més d'urgències, pediatria, medicina general, transport sanitari i odontologia, incloïa rehabilitació, salut pública i salut mental. Radiologia es va dir que s'incorporaria el gener del 2011, però el moment coincidia amb l’època de retallades en la sanitat pública. El desembre del 2010 va entrar Boi Ruiz com a conseller i, malgrat tot, al cap de pocs mesos el Govern va adjudicar a l’empresa Siemens la compra d'equips de radiologia per a la presó de Puig de les Basses i els CAP de Balaguer i les Borges, per un import total de 499.000 euros. Al CAP de les Borges, però, ja no van arribar. El 2012 s'hi estrenaria un aparell d'ecografies.