SALUT
- Redacció

L'onada de calor i de pols en suspensió dispara els nivells de contaminació per micropartícules

Durant tot el dia d'ahir no van baixar dels 50 mg/m3, xifra a partir de la qual es considera que la qualitat de l'aire és pobra, i en els pròxims dies no canviarà la situació.

(foto: arxiu)

A més de les altes temperatures i d’un risc molt elevat d’incendi, l’onada de calor d’aquests dies, que va acompanyada de pols en suspensió, suposa també una important contaminació de l’aire degut a les micropartícules presents a l’atmosfera. Durant tot el dia d’ahir dimecres, per exemple, l’estació de mesurament que hi ha a Juneda no va baixar dels 50 mg/m3 de micropartícules PM10, amb pics fins i tot de 80 i 100 al matí i al vespre, quan el llindar per considerar que la qualitat de l’aire és pobra se situa als 50. De fet, la de Juneda és una de les set estacions de mesurament on es van superar els 50 mg/m3 de mitjana diària. Això i la previsió que es mantinguin uns nivells similars els pròxims dies ha fet que la Generalitat hagi activat un avís preventiu per contaminació a tot Catalunya. A les Garrigues, el dimarts a la nit s’havien arribat a assolir els 193 mg/m3 i aquest matí l’episodi continuava amb xifres de més de 60.

Les partícules en suspensió (PM) són una mescla de partícules líquides i sòlides de substàncies orgàniques i inorgàniques suspeses en l'aire i poden tenir orgien natural (volcans, per exemple) i antropogènic (trànsit, incineració de residus, construcció, focs forestals, operacions agrícoles). Tenen efectes sobre la salut tant si l’exposició és puntual com permanent i augmenten el risc de malalties cardiovasculars i respiratòries. 

L’estació de Juneda, l’única de la comarca que mesura micropartícules, recull dades de les PM10, és a dir, de les de menys de 10 micres. En canvi, no hi ha dades de les de menys de 2,5, les anomenades ultrafines i que són les més perilloses, ja que poden arribar a les zones perifèriques dels bronquiols i alterar l'intercanvi pulmonar de gasos.

Un altre element que mesura l’estació de Juneda és l’ozó troposfèric, un contaminant que no s’emet directament a l'atmosfera per una font sinó que es forma a partir de reaccions entre altres contaminants com els òxids de nitrogen (NOx), els compostos orgànics volàtils (COV) i una radiació solar intensa. En aquest cas, ahir dimecres hi va haver concentracions d’ozó troposfèric elevades de 4 a 6 de la tarda.

Previsió de qualitat pobra pels pròxims dies
Lluny de millorar, per aquest dijous es preveu que la qualitat de l'aire sigui pobra a l'interior de Catalunya i regular a la costa i al prelitoral. Les temperatures seguiran a l'alça i hi haurà nuvolositat variable que pot portar ruixats acompanyats de fang al Pirineu i al terç oest de Catalunya. Les altes temperatures faran que els nivells d'ozó troposfèric siguin moderats a l'interior de Catalunya durant les hores centrals del dia i es mantindrà la intrusió de pols en suspensió, de manera que els nivells de partícules continuaran sent elevats.