RESIDUS
- Redacció

El reciclatge als pobles que fan porta a porta es manté per sobre del 70%, tot i la baixada general del 2020

Avui dia, aquest sistema el fan Sarroca, Llardecans, Almatret, Sunyer, Torrebesses, Maials i Aspa, tots pertanyents administrativament al Segrià.

(foto: arxiu)

Entre un 70,9% el poble que menys i un 77,9% el poble que més. Aquest és el barem de reciclatge de la brossa en què es mouen Sarroca, Llardecans, Almatret, Sunyer, Torrebesses, Maials i Aspa, els únics set municipis garriguencs –pertanyents administrativament al Segrià– que avui dia fan la recollida porta a porta. Les dades corresponen a l'any 2020 i suposen un descens respecte al 2019, que el Consell Comarcal del Segrià atribueix a la pandèmia. Tot i així, les dades continuen molt per sobre del 50% que fixava la Unió Europea per a l'any passat i del 60% que recomana l'Agència de Residus de Catalunya.

La situació no té res a veure ja amb la del 2018, quan encara es feia la recollida amb contenidors i els percentatges no superaven el 40%. Alcanó i Alfés, els dos pobles que van preferir mantindre els contenidors, van augmentar l'índex de reciclatge el 2019 (fins al 63,1% i 50,6%, respectivament) però el 2020, com tots, també van baixar (al 56,5% i 42,7%).

D’altra banda, el Consell Comarcal de les Garrigues té previst implantar la recollida porta a porta el 2022 a Juneda, Puiggròs, Arbeca, la Floresta i Cervià.