CARRETERES, MOBILITAT
- Redacció

La Generalitat allarga fins a Lleida la desviació obligatòria de camions per l'autopista

Amb l'alliberament del peatge i, per tant, l'eliminació de les bonificacions de l'Estat. Els transportistes reben la notícia amb sorpresa.

(foto: Xavi Minguella)

Els camions de quatre eixos o més, que fins ara tenien prohibida la circulació per la carretera N-240 entre Montblanc i les Borges i s’havien de desviar cap a l’autopista, on tenien bonificat el 50% del cost del peatge, hauran de fer el mateix entre les Borges i Lleida. Així ho va resoldre el Servei Català de Trànsit el 25 d’agost, una mesura que s’ha publicat avui al DOGC, a poques hores de l’aixecament de les barreres dels peatges de l’AP-2 i que el director de Territori i Mobilitat, Isidre Gavín, va anunciar ahir al vespre, en una reunió amb alguns alcaldes garriguencs i el president de la Cambra de Comerç de Lleida, convocada per la plataforma Prou Morts a l’N-240. 

La desviació entra en vigor demà mateix, 1 de setembre, coincidint amb l’aixecament dels peatges i, en conseqüència, amb l’eliminació dels descomptes que aplicava el govern espanyol. “Ja no es donen els motius per mantenir l’inici de la restricció a les Borges i, per tant, resulta més escaient establir-lo a Lleida”, diu la resolució. La mesura afecta als camions de quatre eixos o més que estiguin de pas, és a dir, que portin una mercaderia amb origen o destinació en algun punt on només es pugui accedir des dels trams restringits. També en queden exempts els desplaçaments l'origen o destinació dels quals sigui la residència habitual del conductor, el lloc de domiciliació dels vehicles o la base de l'empresa transportista.

No obstant això, la desviació agafa per sorpresa l’Associació Provincial Empresarial de Transports de Mercaderies per Carretera de Lleida (Asotrans), que no n’ha estat informada oficialment. “Si no fos pels mitjans de comunicació, demà ens podríem trobar les primeres multes a l’N-240”, diu Sílvia Llobet, secretària general de l’entitat. L’associació de transportistes sempre s’ha mostrat partidària de desviacions voluntàries i, per això, lamenten que, malgrat l’eliminació dels peatges, es tracti d’una imposició. “Hagués sigut preferible que, un cop alliberada l’autopista, es veiés quin ús real n’acaben fent els camions i si resulta que el percentatge és molt baix, no caldria cap prohibició”, diu Llobet.

Nous accessos 
Els integrants de la plataforma van expressar ahir la necessitat de crear nous accessos per fer “més permeable” l’autopista, una mesura que també va defensar el president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó, de cara a disposar de nou sòl industrial i “potenciar aquesta activitat a través dels operadors logístics que vulguin estar prop d'una via pràctica, com en el seu moment fou l'A-2". Se sumen, així, a la reivindicació expressada des de fa anys per la plataforma Rescap-2, formada per entitats i partits de Ponent. L’any passat, formacions com el PDeCAT i Demòcrates també s’hi van mostrar favorables en les reunions que van mantenir amb Rescap-2, i ERC va introduir una esmena als pressupostos generals de l’Estat per destinar 100.000 euros a fer un estudi sobre la qüestió. El gener d’enguany, el grup municipal Borges per la República va presentar una moció al ple de l’ajuntament borgenc en què també es reclamaven els nous accessos, però l’equip de govern hi va votar en contra, al considerar-la “incompleta” perquè “no demanava la duplicació de l’N-240 entre Lleida i les Borges”.

Insistència en una nova autovia
Malgrat l'obertura de l'autopista, els integrants de la plataforma van insistir a la reunió d’ahir a les Borges en defensar la necessitat de duplicar l'actual N-240 i convertir-la en una autovia de dos carrils per banda "per reduir els alts índex de sinistralitat". Tant Gavín com Saltó van secundar el posicionament. Segons el director de Territori i Mobilitat, entre Montblanc i les Borges no cal duplicar la via, pel paral·lelisme amb l’N-240 i la complexitat orogràfica, però sí entre les Borges i Lleida “per la presència d’accessos a poblacions, per ser l’accés cap al Pla d’Urgell i per la presència d’indústria”. Igualment, el president de la Cambra de Comerç defensa que "necessitem un desdoblament de l'N-240 per tot el transport que va des de Ponent fins al Port de Tarragona”.