SALUT
- Redacció

El 81% dels adolescents garriguencs d’entre 15 i 19 anys ja porta una primera dosi de la vacuna

Només hi ha hagut 11 contagis nous en l'última quinzena a tota la comarca. Des de principis de setembre que l'expansió de la Covid és molt limitada, en el que suposa el període més llarg de baixa incidència. 

(foto: X.F.)

Sovint són el focus de crítiques quan es parla de comportaments incívics o d'irresponsabilitats en relació amb la Covid, però les xifres oficials situen els joves de 15 a 19 anys com una de les franges que presenten un percentatge més elevat de vacunació, almenys a les Garrigues i el Segrià, on quasi un 81% (80,9 i 80,5, respectivament) porta una primera dosi, la xifra més alta de les comarques de Ponent. De fet, no és fins als majors de 40 anys que es tornen a donar xifres superiors al 80% en una primera dosi. Per contra, dels 25 als 35 anys hi ha les franges més baixes, tot i que mai per davall del 74%. Si parlem de pauta completa, la té un 65% dels joves garriguencs de 15 a 19 anys, una xifra només superada pels de 35 anys en amunt.

El període més llarg de calma
Això coincideix amb el moment més plàcid, quant a contagis de Covid, que es viu a les Garrigues des de l'inici de la pandèmia. La caiguda de nous casos que hi va haver al començament de setembre s'ha mantingut des de llavors, durant aquest mes i mig, en xifres molt baixes, cosa que representa el període més llarg de baixa incidència de la malaltia. A nivell hospitalari, no hi ha cap pacient de la comarca ingressat per Covid, una malaltia que s'ha emportat la vida de 32 persones només a la comarca administrativa (no hi ha dades desglossades per municipis).

S'aixequen la majoria de restriccions
El bon moment epidemiològic de la comarca és en bona part extrapolable al conjunt de Catalunya, per la qual cosa el govern de la Generalitat ha anunciat que a partir d’aquest divendres 15 d'octubre es deixaran enrere la majoria de restriccions que encara quedaven vigents i "farem un pas de gegant en el camí per tornar a la màxima normalitat", va dir el president Pere Aragonès, en una compareixença prèvia el dia 12. Els aforaments, per exemple, passen al 100% a la majoria de sectors, tret de l'oci nocturn, i els horaris seran els habituals de qualsevol activitat. En restauració, l'aforament en espais interiors també salta al 100% i s'elimina la limitació de 10 persones per taula, així com la distància mínima entre taules. Aragonès, això sí, fa una crida a mantenir l'ús de la mascareta en interiors.
Pel que fa a les escoles, continuen les mateixes restriccions, mascareta inclosa per als infants. Avui només hi ha un grup confinat, a l'escola de Maials.