MOBILITAT
- Redacció

El Govern no inclou la línia de les Garrigues al traspàs de Rodalies Lleida a FGC

Quan es va anunciar la futura xarxa pel 2024 ja només s'hi preveia un tren més. Ara queda fora del canvi d'operadora que vol fer el Govern.

(foto: Xavi Minguella)

El Govern ha acordat avui que serà Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i no pas Renfe qui, a partir de l’any 2024, operarà el futur servei de Rodalies a les comarques de Ponent, tal com ja va avançar fa onze mesos l’aleshores conseller de Territori i Sostenibilitat Damià Calvet. Avui, el conseller de Polítiques Digitals i Territori i vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha concretat les intencions de l’executiu català, que limiten el traspàs de companyia operadora a la línia Lleida-Mollerussa-Tàrrega-Cervera amb enllaç cap a Manresa, és a dir, l’actual R12 que es convertirà en les RL3 i RL4.

En la compareixença per anunciar la decisió del Govern, però, Puigneró no ha fet esment a les línies R13 i R14, que van de Lleida a Tarragona o Barcelona passant per Juneda, les Borges Blanques, la Floresta i Vinaixa. L’any passat, Calvet ja va anunciar que en aquest recorregut només s’afegiria un tren més a l’oferta actual, en contrast amb la duplicació de serveis de la línia Lleida-Cervera. Ara, l’anunci de Puigneró obvia la línia de les Garrigues i tot apunta, per tant, que seguirà operada per Renfe i al marge de la futura xarxa de Rodalies.  

Aquesta i la de Lleida a Montsó seran les úniques línies que quedarien fora, tant si les opera Renfe com FGC. Des de l'any 2016, FGC presta servei entre Lleida i Balaguer amb 10 trens diaris per sentit i, segons el pla del Govern, passarà a fer-ho també a Mollerussa, Tàrrega i Cervera amb 12. L’única capital de comarca de Ponent que en restaria al marge és les Borges Blanques, on avui dia només hi ha 5 trens per sentit.

Bus exprés.cat
El passat 27 de setembre va entrar en funcionament la línia de bus exprés.cat entre Lleida i les Borges, passant per Juneda, que ofereix un servei cada hora d’anada i de tornada. A diferència del ferrocarril, però, no arriba a Vinaixa ni connecta amb Montblanc. A principis d’any, la Comissió de Territori del Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat una resolució d’En Comú Podem que reclamava incorporar la línia ferroviària Lleida-Montblanc al futur sistema de Rodalies, petició que també s’ha fet des del sindicat CCOO i la plataforma Rescap-2, així com la Diputació de Lleida i el ple del Consell Comarcal de les Garrigues. En aquest últim, l’any passat es va aprovar una moció presentada per ERC que va tenir el vot favorable de CP i l’abstenció de JxCat.