ECONOMIA
- Redacció

El reg concentra les inversions previstes per la Generalitat el 2022

La gran majoria d’inversions del projecte de pressupostos que ha presentat el Govern són, de nou, per continuar desplegant la xarxa secundària del canal Segarra-Garrigues.

(foto: Aina Martí/ACN)

El Govern de la Generalitat va aprovar el 9 de novembre el projecte de Pressupostos per a l'any 2022, que, un cop validats pel Consell Executiu,  van ser lliurats pel conseller d'Economia a la presidenta del Parlament i s'iniciava, així, el calendari de tramitació, que ha de culminar amb un debat parlamentari el 22 de novembre i les votacions finals el 23 de desembre.

A part de les inversions globals a nivell de país, les partides territorialitzades que fan referència a les Garrigues tenen, de nou, un clar protagonista: les obres vinculades a infraestructures de regadiu, especialment les del canal Segarra-Garrigues. En aquest sentit, el Govern calcula que, si s'aproven els números presentats, l'any que ve destinarà 4,8 milions d'euros per continuar desplegant la xarxa secundària del canal als termes de l'Albagés i el Soleràs (1,9 milions a cada un), així com al pis B del sector 15 als termes de les Borges, Castelldans, Juneda i Cervià (892.000 euros) i les del sector 9.1 a les Borges (450.000 euros). Totes aquestes, en teoria, s'haurien d'enllestir durant el 2022. 

D'altra banda, el projecte de pressupostos també preveu una partida d'uns 410.000 euros per ampliar la xarxa de reg Segrià Sud al terme d'Almatret, que el Departament d'Agricultura ja té en procés d'adjudicació per un import total d'1,3 milions i que haurien de finalitzar el 2023.

Fibra òptica i urbanisme
Altres partides destacades són la xarxa troncal de fibra òptica entre les Borges i Montblanc (700.000 euros) i entre les Borges i Sant Martí de Riucorb (48.000 euros), la instal·lació de plaques solars a la depuradora d'aigües de les Borges per un import de 28.000 euros i millores de l'Incasòl a Maials per uns 57.000 euros. Els pressupostos també reserven 1,5 milions per a conservació general de carreteres i 3,8 més per a actuacions generals del Segarra-Garrigues.