CULTURA
- Redacció / Juneda

La guerra de Bòsnia arriba a l’escenari del Teatre Foment

L'11 de desembre s'hi representa l'obra 'Encara hi ha algú al bosc', que a principis d'any es va emetre com a documental al 'Sense ficció' de TV3, i el mateix dia es farà un col·loqui postfunció. 

Part del repartiment de l'obra. (foto: Cultura i Conflicte)

El dissabte 11 de desembre es representa al Teatre Foment de Juneda l'obra Encara hi ha algú al bosc, d'Anna Maria Ricart Codina, un muntatge teatral que es va estrenar a Catalunya la tardor del 2020, coincidint amb el 25è aniversari de la firma dels Acords de Pau de Dayton que van posar fi oficial a la guerra de Bòsnia. Aquesta és una obra que es fa ressò de testimonis reals d'aquella guerra i que parla d'impunitat, de silenci, del cos de la dona com a territori de conquesta, de la determinació i la perseverança perquè es faci justícia, de la lluita contra l'estigma i de la mirada d'una nova generació que lluita per tornar la dignitat a les seves mares. La llavor d'Encara hi ha algú al bosc, de fet, són les experiències que va recollir l'escriptora croata Slavenka Drakulic, que entre el 1992 i el 1994 va recórrer els camps de refugiats per conèixer de primera mà les experiències de les dones que havien  sigut  víctimes  de  violació  com  a  arma  de  guerra.

Un projecte de tres potes
La representació teatral d'Encara hi ha algú al bosc, dirigida per Joan Arqué i amb Ariadna Gil, entre els intèrprets, és un dels tres productes en què el col·lectiu Cultura i Conflicte de recerca periodística i creació escènica ha traduït la guerra de Bòsnia. Els altres dos són un documental, que es va emetre el gener al Sense ficció de TV3, i una instal·lació fotogràfica.

L'obra de teatre es va poder veure al TNC a principis d'any i ara gira per equipaments catalans i de diversos països europeus. A Juneda, un cop acabi la representació, el mateix dissabte hi haurà un col·loqui amb Joan Arqué, director; Teresa Turiera-Puigbó, membre fundadora de Cultura i Conflicte; Manel Vila, expert en cooperació internacional vinculat amb Sarajevo, i Meritxell Cucurella-Jorba, poeta i activista cultural autora de l’obra “Els amants de Sarajevo”. De fet, “Encara hi ha algú al bosc” és una de les representacions que es van treballar al mes de febrer en una de les sessions del grup Llegir el teatre, que condueix la mateixa Cucurella-Jorba a la biblioteca Marquès d’Olivart, de les Borges Blanques.