COMUNICACIÓ
- Redacció

Un reportatge de SomGarrigues guanya el premi Ramon Barnils de periodisme d'investigació en mitjans locals i comarcals

Un treball de Miquel Andreu sobre les empreses promotores dels grans projectes d’energies renovables a les Garrigues. El documental “Kilowatts d'aigua, el negoci del segle”, del programa Sense ficció, va ser el guanyador en la categoria nacional.

(foto: Arnau Carbonell)

El reportatge “Una ‘revolució’ en mans del gran capital”, publicat per SomGarrigues el passat mes d’abril, ha estat el guanyador del Premi de Periodisme d'Investigació Ramon Barnils en l’àmbit local i comarcal, atorgat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils en una gala celebrada ahir dimecres al Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona. L’objectiu dels premis, que enguany han arribat a la setena edició, és “reconèixer públicament la feina dels periodistes que tracten temes poc presents als mitjans i que, mitjançant la recerca, treballen per treure a la llum informacions de rellevància”, segons explica l’organització.

El treball premiat és obra de Miquel Andreu i se centrava en les empreses que protagonitzen l’allau de projectes d’energies renovables presentats a les Garrigues al llarg del 2020 i part del 2021. El periodista borgenc hi explicava quines firmes hi ha darrere dels projectes, qui les dirigeix i quins projectes impulsa cadascuna, una informació que en aquell moment encara era poc coneguda. El mateix reportatge ja va ser guardonat a finals de novembre a la Nit de les Revistes i la Premsa en Català. 


(foto: Arnau Carbonell)

A la gala també es va entregar el premi de Periodisme d'Investigació Ramon Barnils en l’àmbit nacional, que va ser pel documental “Kilowatts d'aigua, el negoci del segle”, emès al programa Sense ficció, de TV3, al mes de maig i dirigit per Carles Prats i Ricard Belis. Aquesta era la primera vegada que el jurat guardonava un documental audiovisual i una obra emesa per televisió. Els premis d’ambdues categories, la local i la nacional, estan dotats amb 1.500 euros. 

El jurat també va fer una menció especial per al reportatge de Núria Juanico i Albert Llimós al diari Ara sobre l'assetjament sexual i abús de poder a alumnes de l'Institut del Teatre i en va destacar "la gran quantitat de fonts, la feina dedicada i l'alt impacte social del reportatge, que ha sigut capaç de provocar canvis en la institució".

L’acte va comptar amb les intervencions del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i del president del Grup Barnils, Enric Borràs, així com la presència de diputats de Junts, ERC i la CUP, de l’alcaldessa de Sant Cugat del Vallès i de representants d’entitats professionals, així com nombrosos periodistes de diversos mitjans. Van conduir la gala els també periodistes Jaume Barrull i Laura Pinyol i hi van actuar la cantant i pianista Lu Rois i l’humorista Irene Minovas.