SALUT
- ACN/Redacció / Les Borges Blanques

Cues d'alumnes pels testos d'antígens

El protocol estableix que quan hi ha un cas positiu en una classe, la resta d’alumnes es facin un test a alguna de les farmàcies adherides al programa.

(foto: F.F.)

El protocol de gestió de casos de Covid-19 als centres educatius en el segon trimestre que ha començat aquesta setmana estableix que, quan hi ha un cas positiu, els altres alumnes del grup tenen l’opció –recomanada però no obligatòria– de fer-se un test antígen en una de les farmàcies autoritzades el mateix dia del diagnòstic o el més aviat possible i, en cas de donar negatiu i no tenir símptomes, poder tornar al centre. Això és així per als alumnes de secundària amb la pauta de vacunació completa i que no hagin passat la malaltia en els últims tres mesos, i a municipis com les Borges Blanques ja ha generat cues davant de la farmàcia Niubó, l’única de la localitat adherida al programa.

Pel que fa als alumnes contactes d’un positiu que no s’hagin vacunat o tinguin la pauta incompleta i tampoc hagin passat la malaltia, han de fer confinament domiciliari durant set dies abans de poder tornar a les aules. 

Als cicles d’educació infantil i primària, en canvi, s’han eliminat les quarentenes i es recomana la realització d'un test als alumnes, tant els que tenen la pauta de vacunació completa com els no immunitzats, el mateix dia del diagnòstic del cas o tan aviat com sigui possible. A educació infantil (de 0 a 5 anys), el test es farà al lloc que indiqui el CAP i a primària es farà a les farmàcies adherides. Únicament s'indicarà quarantena quan hi hagi cinc casos o més, o un 20 % dels alumnes del grup, que hagin donat positiu en un període de set dies.

A banda de la de les Borges, les farmàcies de la comarca adherides al programa són les de l’Albi, Arbeca, Castelldans, la Granadella, l’Espluga Calba, Llardecans, Sarroca, Torregrossa i Vinaixa. En tots els casos, el Govern ja es va comprometre la setmana passada a que aquests testos a alumnes per contacte amb un positiu dins de la classe seran gratuïts.