SALUT
- Redacció

Avís preventiu per contaminació de micropartícules

Ahir i avui s’ha superat el llindar de concentració de micropartícules a l’atmosfera. Segons el protocol, es recomana als ajuntaments que traslladin a la ciutadania l’avís i les recomanacions.

Imatge d'ahir al matí de la fàbrica General d'Olis, entre les Borges i Juneda.

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (Cecat) ha activat aquest dimecres un avís preventiu per contaminació de micropartícules a les comarques de Ponent, en base a les dades registrades a les estacions de vigilància de la qualitat de l’aire que la Generalitat té a Lleida i a Juneda, les dues úniques a la zona. Segons aquestes, la mitjana diària dels nivells de micropartícules PM10 durant el dia d'ahir van ser superiors al valor de 50 μg/m³ i la previsió era que avui continués igual, ja que l’estabilitat atmosfèrica persisteix i no ajuda a dispersar els contaminants. A més de Ponent, l’altra zona de Catalunya amb una situació semblant és l’anomenada Zona de Protecció Especial, això és, 40 municipis del Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.

L’activació d’aquest avís suposa un seguit de recomanacions de cara a la ciutadania, com ara reduir els desplaçaments amb vehicle privat, si és possible, o assegurar el bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils, entre altres. Pel que fa als ajuntaments, el protocol recorda que poden fer campanyes de comunicació intensiva amb els mitjans de comunicació locals per explicar la situació i prohibir la crema de matolls i restes vegetals. Segons la mateixa normativa, al sector industrial s’haurien d’evitar les arrencades i postes a punt que no siguin imprescindibles.

Aquesta és la primera vegada que a les Garrigues l’afecta un avís preventiu d’aquest tipus des de l’estiu, quan al mes d’agost se’n va activar un a totes les comarques catalanes.