SERVEIS
- Redacció / Les Borges Blanques

Bombers garriguencs reclamen un parc professional a les Borges Blanques

Una vintena d’efectius del cos es constitueix com a col·lectiu per “obrir el debat sobre les mancances de la comarca en Emergències i Protecció Civil”. Les Garrigues és l’única comarca on no hi ha cap parc de funcionaris.

(foto: arxiu)

Una vintena de bombers funcionaris originaris de les Garrigues, incloses les Històriques, han emès un comunicat en què demanen “sumar esforços” de cara a disposar “com més aviat millor” d’un parc professional de Bombers a les Borges Blanques, que actualment està format per bombers voluntaris. Constituïts sota el nom de “Bombers per les Garrigues”, el nou col·lectiu vol obrir el debat entre la ciutadania i les administracions sobre el que defineixen com a “mancances en l’àmbit d’Emergències i Protecció Civil”. Segons el col·lectiu, aquestes es posen especialment de manifest “davant la redefinició que experimentarà el model de mobilitat amb l'alliberament de l'autopista AP-2 i l'adequació, més aviat o més tard, del futur eix transversal de Ponent”, que va de la C-12 a Torrebesses a les Borges Blanques i Bellpuig. Pels impulsors de la iniciativa, la professionalització del parc de la capital garriguenca permetria reduir “notablement” els temps de resposta a l'emergència i assumir serveis que, a dia d'avui i, segons afirmen, per falta de personal, no es poden atendre des del parc de les Borges.

Tot i que cap entitat o administració ha qüestionat mai la tasca que fan els bombers voluntaris, fa anys que hi ha la reivindicació de disposar d’un parc professional a les Garrigues, l’única comarca de Catalunya, junt amb la Cerdanya, que a dia d’avui no en té. Ja l’any 1999, el Parlament va aprovar una proposició no de llei en què instava el Govern a incloure una partida pressupostària a tal efecte i l’any 2003 es va anunciar que es faria. L’any 2006 van començar les obres de la seu actual, al polígon Les Verdunes, però el model de plantilla proposat per la Generalitat era mixt, és a dir, amb places tant per a professionals com per a voluntaris, i finalment va ser únicament de voluntaris. Mentre, el 2005 s’estrenava parc de funcionaris a Mollerussa.

A més de Mollerussa, tenen parc professional Lleida, Tàrrega, Cervera i Balaguer i, pel sud, els més pròxims a les Garrigues són Ascó, Gandesa i Móra d’Ebre. Tota la franja entre uns i altres l’han de cobrir els parcs de voluntaris de Seròs, Flix, la Granadella i les Borges.

El col·lectiu “Bombers per les Garrigues” recorda que, amb motiu de la visita del delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, la setmana passada a les Borges, tant l’alcaldessa, Núria Palau, com el portaveu de l’oposició, Salvador Noguera, van expressar “la necessitat de professionalitzar” el servei.