La Floresta va acollir dissabte una jornada sobre habitatge i despoblament a les Garrigues, en què hi van participar el secretari general d'Habitatge, Carles Sala, el director general de Joventut, Àlex Sastre, i el secretari general d'Estratègia, Informació i Coordinació Territorial, Xavier Fornells. Tots van formar part, junt amb el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, d'una taula que va escoltar les aportacions d’una vintena d'alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores assistents sobre la situació que pateix la comarca.
En el transcurs de la jornada, el president del Consell va expressar que "és necessari i urgent que la normativa i la legislació urbanístiques siguin més flexibles i que s'adaptin a la realitat del territori", i va denunciar que "la rigidesa de les actuals normes i lleis suposa un problema afegit en la lluita i esforços que fem des del territori per revertir la situació de despoblament progressiu que estem patint".
En aquest sentit, Setó va afirmar que “no tot el territori té les mateixes necessitats i que, per tant, no pot ser vàlida una normativa estàndard per a tot arreu”, i va posar damunt la taula exemples de situacions que es repeteixen sovint als municipis garriguencs: "no té cap mena de lògica que, seguint la normativa urbanística, un magatzem de les Garrigues no pugui allotjar un tractor o que una família renunciï a vindre perquè, d'acord amb el POUM, han de construir-se la casa tan lluny que és inassumible el cost d'urbanització".
Per la seva banda, el secretari general d'Estratègia, Informació i Coordinació Territorial, Xavier Fornells, va reconèixer que la Llei de Territori "'es va aprovar fa 20 anys sense una mirada demogràfica" i va assegurar que s'està treballant per fer-hi canvis. En aquest sentit, va explicar que un dels objectius és incloure una llei específica que permeti la diferenciació dels municipis de menys de 2.000 habitats amb lleis de discriminació positiva, i va enumerar altres accions com els projectes d'arrelament destinats a àrees amb característiques comunes o la compra de nous combois per a la línia de tren Lleida-Igualada.
El secretari general d'Habitatge, Carles Sala, es va comprometre a estudiar avals públics que facilitin als joves de comarques en despoblament l'adquisició d'habitatges. També va recordar que el pròxim mes de maig s'obrirà una nova convocatòria de subvencions per rehabilitar habitatges.
Projecte ‘Arrelem les persones, repoblem les Garrigues’
En el marc de la jornada de la Floresta es va presentar també el projecte "Arrelem les persones i repoblem les Garrigues" del Consell Comarcal i de l'Oficina Jove, sorgit arran de la constatació del despoblament, accelerat en els últims anys, l’envelliment constant de la comarca i l’èxode de joves que marxen a estudiar i treballar fora i no tornen.
Davant d'aquesta situació, l'Oficina Jove va iniciar trobades amb joves de tots els municipis que van culminar amb la creació del Consell de Joves, que va situar la problemàtica de l'habitatge com un dels principals esculls per al retorn. L'Oficina Jove de les Garrigues, junta amb el Consell de Joves, va analitzar a fons aquest problema amb un cens del parc d'habitatges buits a la comarca i i la predisposició dels propietaris per llogar-los, vendre'ls o activar-los en altres models de tinença. La prospecció va posar de manifest que el 20% de les cases dels 13 municipis analitzats estan en desús, concretament, 510 de 2.686 propietats. Aquest percentatge s'apropa al 30% en algunes localitats com Bellaguarda (31%), el Cogul (28%) o Juncosa (29%).
Els ajuntaments participants del projecte han aconseguit contactar amb el 63% dels propietaris, dels quals només un 37% estarien disposats a vendre o llogar. Arran d'aquests resultats, es va decidir iniciar una campanya de sensibilització, que es va presentar dissabte als responsables de la Generalitat, per conscienciar els propietaris de la necessitat de posar a la venda, lloguer o altres models de tinença els seus habitatges buits.