COMARCA, RESIDUS
- Redacció / La Granadella

El porta a porta catapulta la Granadella als primers llocs de reciclatge

El municipi va implantar la primavera passada un sistema híbrid de recollida i ha passat de ser un dels pobles que menys reciclaven de la comarca a ser el segon.

(foto: Xavi Minguella)

Les dades de recollida de residus municipals de l’any 2021 situen la Granadella al segon lloc de la taula comarcal, amb un índex de reciclatge del 64,9%. Això suposa un increment del 31% respecte l’any anterior, quan aquest municipi de les Garrigues Altes era el penúltim dels 24 de la comarca admnistrativa, amb només el 34% reciclat, molt per davall de la mitjana comarcal i de la mitjana catalana.

El gran salt endavant es deu al canvi de sistema de recollida de la brossa que l’ajuntament de la Granadella va començar a implantar el març de l’any passat. Fins llavors, el municipi havia sigut el penúltim (2020) i últim (2019) de la comarca, cosa que repercutia en la despesa municipal per l’augment continu del cànon per tona de brossa que no es recicla i que va a l’abocador. Sense esperar a un canvi general a nivell de comarca, la Granadella va optar per introduir el sistema de porta a porta pel seu compte, però al no estar dins d’un circuit comarcal va haver de fer-ho d’una manera híbrida, és a dir, sense treure els contenidors. Es van repartir cubells, es van fixar uns dies per a cada fracció i es passen a recollir per separat, com qualsevol municipi que fa el porta a porta, però un cop recollides les fraccions, es porten als contenidors que hi ha a una entrada del poble i allí les passa a buscar el camió de l’empresa a qui el Consell Comarcal té concedit el servei, com qualsevol altres municipi de la comarca.

Per davant de la Granadella hi ha el Cogul, amb un índex de reciclatge del 77,9%, i la raó és la mateixa: aquest poble va començar a fer un sistema híbrid similar, l’octubre del 2020, i aquell mateix any ja va passar del 17è lloc al tercer. Ara, havent fet aquest tipus de recollida durant tot el 2021, és el municipi de la comarca administrativa que més recicla. En tercer lloc hi ha l’Albagés, que el 2020 va implantar un sistema propi basat en codis QR i punts que ja li va permetre passar del 13è lloc el 2019 al primer el 2020.

Aquest abril, cinc municipis més començaran a fer la recollida porta a porta, en aquest cas ja promogut pel Consell Comarcal, amb camions específics i retirada dels contenidors. Són Juneda, Puiggròs, Arbeca, la Floresta i Cervià. Entre l’estiu i la tardor del 2018, set pobles garriguencs del Segrià ja van implantar el porta a porta (Almatret, Maials, Llardecans, Torrebesses, Sunyer, Sarroca i Aspa) i des de llavors que mantenen l’índex de reciclatge per sobre del 70%.