Els dies 25, 26 i 27 de març se celebra la 19a Fira de l'Oli i la Pedra de Vinaixa, que torna a la presencialitat després de dos anys suspesa a causa de la Covid. El retorn d'aquesta fira, una de les últimes de la temporada, ve marcat pel desig de l'Ajuntament de fer-la créixer, i posicionar el poble més encara dins del sector de l'oli i les propostes oleoturístiques de la comarca i de les terres de Lleida. En aquesta línia, destaca el programa ampliat, que passa d'un a tres dies d'actes, la presència de més de 40 expositors i la gran varietat d'activitats de caràcter gastronòmic entorn de l'oli d'oliva i cultural quant a la pedra.
Una fira del poble
L'alcalde de Vinaixa, Josep Maria Tarragó, posa de relleu l'esperit col·laboratiu i la complicitat de tots els agents del municipi que van arrencar la Fira l'any 2004, i que s'han tornat a reunir per reprendre-la: "Es va decidir des del municipi reactivar-la d'aquesta manera, i fer-la una fira de referència". Tarragó confia que la proposta variada d'actes no només faci sortir els veïns i veïnes a gaudir dels àpats, les degustacions i les rutes, sinó que atregui públic de la resta de la comarca i Ponent.
Gastronomia i degustació
L'ampliació del programa ha permès a la Fira de Vinaixa créixer i oferir diversos tallers i demostracions de cuina amb productors garriguencs. L'espai Aula Gastronòmica centralitzarà aquestes activitats, que van de tastos de cerveses, cafès i cuina infantil a maridatges o tallers d'orelletes. En la gran majoria, l'oli d'oliva de Vinaixa serà el producte estrella i protagonista. Per altra banda, la Cooperativa del Camp acollirà àpats populars. Tant en la forma d'un esmorzar de productes locals com els dos dinars populars que tindran lloc dissabte i diumenge, amb cassola de tros i fideuà al menú.
(foto: Xavi Minguella)
Patrimoni i cultura
L'eix cultural pren força en aquesta ocasió amb nombroses ponències, tallers i caminades vinculades a la pedra seca i l'entorn natural de Vinaixa. Ja el primer dia, per exemple, s'abordarà el futur de la pedra seca i els paisatges que genera, o es promourà una caminada a la llum de la lluna, si els núvols no fan la guitza, i les llànties d'oli. Propostes per acostar als veïns i als visitants el present i el passat patrimonial. En l'aposta per a l'ampliació de la fira i l'obertura a nous públics, els organitzadors també han definit espais amb els quals no comptaven abans. Un dels que més criden l'atenció és l'Espai Kids, pensat a l'entretaniment dels infants amb inflables i jocs de fusta, però també per dinamitzar-hi activitats com tallers de cuina o d'artesania amb pedra.
Impuls a l'art local
Juntament amb les propostes culturals mencionades, la 19a Fira de l'Oli i la Pedra de Vinaixa fa especial èmfasi en la promoció d'artistes locals. S'observa, d'una banda, la inauguració de l'exposició Tècniques gràfiques i natura, de l'artista borgenca Alba Falcó. De l'alta, l'organització del 1r concurs de pintura seca Maria Ciurana Bonet, amb què s'homenatja la veïna difunta el 2018, que sempre havia afavorit la creació d'obres sobre el poble i el seu entorn. A més, també hi haurà una exposició de fotografies sobre els tallers de pedra del poble. Vinaixa ha revolucionat la Fira, l'ha fet créixer i confia ara en una bona resposta de visitants, que permeti superar el mig miler que reunia abans de la pandèmia. La 19a Fira de l'Oli i la Pedra serà, doncs, la primera d'una nova forma de fer per al municipi, el seu oli i la seva pedra.