COMARCA, CULTURA
- Redacció / Les Borges Blanques

La nova companyia Eix Creatiu presenta el seu primer espectacle, 'A tentipotenti', a les Borges

Aquest divendres a la nit, al pati de l’institut de les Borges Blanques, amb 17 artistes entre actors i músics. L’obra vol denunciar l'excés d'ús dels plàstics.

(foto: O.Bosch/ACN)

Les comarques de Ponent tenen una nova companyia d'arts escèniques, Eix Creatiu, que ha nascut de la unió de Fadunito, especialitzats en teatre de carrer, i OA2 Produccions, dedicats a la creació i producció d'esdeveniments musicals. El primer muntatge de la nova formació és l'espectacle 'A tentipotenti', una producció de carrer de gran format destinada al públic familiar que vol denunciar l'excés d'ús dels plàstics i la seva petjada ambiental als oceans. Un equip de 17 artistes entre actors i músics participen en l'espectacle, que es basa en el teatre visual i sense text, amb màscara, arts plàstiques i música en directe interpretada per una orquestra clàssica. 'A tentipotenti' s'estrena aquest divendres, a les deu de la nit, al pati de l’institut de les Borges Blanques.

L'espectacle gira al voltant de la sostenibilitat i té un marcat missatge ecologista, en el qual la companyia, amb seu a Cervera, vol alertar sobre l'excés de plàstics que acaben fent del mar un contenidor. Ferran Orobitg, de Fadunito, ha explicat que el nomb de l'obra vol dir "en excés, a tuti pleni", un fet al que s'ha acostumat la societat, avesada al consumisme. Per això volen plantejar el dubte d'on van a parar tots els envasos de plàstic. Segons Orobitg, d'una manera teatral s'ha volgut plasmar un tema de gran impacte actual i sobretot "la repercussió que això tindrà pels nostres fills".

L'espectacle parteix de la premissa que el plàstic és molt persistent i es dispersa fàcilment, la qual cosa provoca que podem trobar plàstics a cada racó del planeta, des de l'Àrtic fins a l'Antàrtida. Una vegada els objectes de plàstic arriben a la mar la fauna marina els pot ingerir i acumular-los al seu interior, poden quedar-se en suspensió o surant a la superfície i finalment enfonsar-se i romandre al fons marí o fins i tot quedar atrapats al gel de l'Àrtic.

La història es desenvolupa en una fàbrica de plàstics, on els músics seran els treballadors. La fàbrica no pararà de produir diferents elements plàstics, els quals es faran servir per crear mons imaginaris i ambientacions, jocs i elements d'interpretació. Al final, però, aquest excés de consumisme va a parar a algun lloc, com per exemple els nostres oceans.

'A tentipotenti' barrejarà una posada en escena moderna i visual amb una escenografia d'aluminis i tubs led i moviment sincronitzat amb la música clàssica i el treball de màscara i manipulació d'objectes. La companyia treballa colze a colze amb un equip especialista en escenografies i instal·lacions led de gran nivell internacional, l'empresa Calidos de Tàrrega. Aquests tubs led estaran integrats en una escenografia feta amb diferents barres d'alumini, simulant una fàbrica o un vaixell. Eix Creatiu acaba d'ultimar els preparatius d'aquesta estrena a Sant Antolí, a la Segarra, i divendres tindrà lloc la primera representació a les Borges Blanques.