COMARCA, CULTURA
- Redacció / Les Borges Blanques

Les Borges s’impregna de ‘món Rusiñol’ durant tres dies

Conferències i representacions teatrals centren la programació que l'àrea de Cultura de l'Ajuntament ha preparat en homenatge al pintor i escriptor modernista.

Conferències i representacions teatrals centren la programació que l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de les Borges ha preparat per a l'11, 12 i 13 de juny en homenatge al pintor i escriptor modernista Santiago Rusiñol (1861-1931). Aquest cicle d'activitats, titulat Món Rusiñol. Un ram de tres dies, no és l'arribada a les Borges de cap iniciativa nacional itinerant ni respon a cap efemèride rodona del naixement o defunció de l'artista, sinó que ha estat concebut expressament a la capital garriguenca amb l'objectiu de "reflexionar al voltant del gran modernista i artista total", expliquen els impulsors. "No faria falta cap motiu per festejar la celebritat de l'artista total que va ser i continua sent Santiago Rusiñol, un gran clàssic nostrat", s'afegeix. Per tot plegat, aquests tres dies de juny es dedicaran "a sentir, a viure i a parlar del revulsiu artístic i social que va suposar i suposa la seva obra i la seva figura inimitable", diu el programa.

El Casal Marino, epicentre
Els actes començaran divendres amb la inauguració institucional i les intervencions de la tècnica de Cultura Meritxell Cucurella-Jorba i de l'historiador Marc Macià sobre els motius del cicle i sobre la història del Casal Marino, l'immoble que acollirà la majoria d'activitats i que es va començar a construir 10 anys abans del naixement de Rusiñol. Les conferències dels següents dies aniran a càrrec d'especialistes en Rusiñol com Mita Casacuberta i Amat Baró, i dissabte i diumenge a la tarda hi haurà la representació de “L'auca del senyor Esteve”, de la mà de la companyia teatral L'Agropecuària, on actuen dos borgencs (Sebastià Tolosa i Josep Calvera). Les dues sessions aniran seguides d'un debat postfunció amb el director i l'equip artístic i membres d'Òmnium Cultural Garrigues i el grup Llegir el Teatre, de la biblioteca Marquès d'Olivart. Als actes, a més, s'oferirà vi de cellers garriguencs i diverses entitats portaran simbòlicament diferents tipus de rams de flors. Inicialment també estava prevista una conferència de Vinyet Panyella, però per causes alienes a l’organització s’ha hagut de suspendre.

En paral·lel, la llibreria Quaderns, la Impremta Martí i la biblioteca tindran una selecció de llibres de Rusiñol, el Museu de Cal Pauet mostrarà una edició antiga de Màximes i mals pensaments (1927), del mateix Rusiñol, i al vestíbul del Casal Marino s'exposaran lemes d'aquest llibre maquetats pel tipògraf borgenc Josep Patau. L'organització també ha implicat alumnes de l'institut Vallverdú i el col·legi Montserrat per fer un intercanvi d'impressions el dilluns 13, últim dia del cicle.