COMARCA, SALUT
- Redacció

L'onada de calor també dispara la contaminació atmosfèrica

L’estació de mesurament de Juneda, l’única a la comarca, registra per segon dia consecutiu valors de micropartícules superiors als recomanats. L’estació de Juneda i la de Lleida són les dues de Catalunya on s’han superat.

Dades de l'estació de mesurament de Juneda.

La comarca entra en el segon dia consecutiu de contaminació atmosfèrica, si més no a la part nord de la comarca, on hi ha l’única estació de mesurament de la qualitat de l’aire i, per tant, és l’únic lloc d’on se’n té dades. Ahir, l’estació de Juneda va registrar una mitjana diària de 65 µg/m³, la xifra més elevada de totes les estacions de Catalunya, quan  el màxim recomanat és de 50. El dia anterior, tot i no superar els 50 de mitjana total, la població va estar sota nivells superiors de les 8 del matí a la una del migdia, amb pics puntuals de quasi 100. Ahir, entre les 8 i les 9 del matí i, sobretot, de les sis a les nou del vespre, també es van fregar i superar els 100 µg/m³ de micropartícules a l’aire i, aquest matí, a primera hora, ja s’havien superat de nou els 50 µg/m³. Tant ahir com avui, l’estació de Juneda i la que hi ha a la ciutat de Lleida són les dues úniques de la xarxa amb aquestes superacions.

Per això, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha ampliat aquest dijous l'avís preventiu per contaminació atmosfèrica que era vigent des de dimarts a l’àrea metropolitana de Barcelona i l’ha estés també a les comarques de Ponent. Aquest avís comporta indicar en els panels lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat, informar la ciutadania perquè prioritzi l'ús del transport públic envers el vehicle privat, notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos i recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.

Segons el departament, la superació dels valors de micropartícules es deu a la intrusió de pols d'origen africà que acompanya l'onada de calor. La previsió a 24 hores indica que els nivells es mantindran elevats, ja que es preveu que la situació no canviï i les condicions meteorològiques siguin poc favorables per a la dispersió dels contaminants atmosfèrics.