COMARCA
- Redacció

Quatre pobles prohibeixen les fogueres de Sant Joan

Tot i que Interior només prohibeix l’enlairament de fanalets encesos i que el nivell del Pla Alfa de risc d’incendi ha baixat del nivell 3 al nivell 1.

(foto: arxiu)

Els ajuntaments de les Borges Blanques, Castelldans, l’Albagés i Alfés han prohibit expressament l’encesa de fogueres per la revetlla de Sant Joan d’aquest dijous a la nit i tampoc no en faran cap de municipal. Ho argumenten per l’elevat risc d’incendi forestal, tot i que el nivell del Pla Alfa, el dispositiu de vigilància i prevenció dels Agents Rurals, ha baixat del 3 a l’1 per avui i demà, que és el mateix nivell que hi havia a les revetlles d’anys anteriors com el 2018 o 2019. En el cas de la capital garriguenca, els serveis de comunicació han emès avui una nota en què justifiquen la decisió perquè “el municipi es troba en nivell 2 del Pla Alfa”, cosa que, si bé era certa ahir, ja no ho és avui i demà, després de la pluja que va caure i d’una lleugera baixada de temperatures. El nivell 2 del Pla Alfa prohibeix encendre foc, però aquell que suposa un perill de cara a provocar incendis al bosc. 

Ja el dia 20, quan el govern municipal de les Borges va anunciar la prohibició, el grup municipal Borges per la República va lamentar la decisió al considerar que la foguera municipal es feia en un lloc “sense cap mena de risc d’incendi” i era “controlada, simbòlica i de dimensions modestes”. Igualment, el grup defensava que les fogueres promogudes per veïns en altres indrets “són fàcilment controlables si se’n defineix la ubicació i se’n limiten les dimensions”. 

Tot i que alguns consistoris, com el d’Alfés, asseguren seguir directrius de la Generalitat, el departament d’Interior no ha prohibit cap foguera. Al dispositiu especial de la revetlla que s’ha presentat aquest dimecres, s’ha demanat un ús responsable de la pirotècnia i, en aquest sentit, s’ha explicat que es regularà la prohibició d'enlairar fanalets encesos a qualsevol punt del territori de Catalunya. Pel que fa a les fogueres, el conseller Joan Ignasi Elena ha recordat que han d'estar autoritzades pel Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat o per l'ajuntament corresponent, en funció de la ubicació, i que els Agents Rurals faran inspeccions per comprovar que compleixen la normativa. A Sunyer, per exemple, el consistori demana als veïns que si tenen mobles vells o fustes, ho poden portar a la zona de la cooperativa per contribuir a alimentar la foguera.

Altres consistoris garriguencs han fet èmfasi en els petards. A Fulleda, per exemple, es demana no tirar coets, a l’Albi s’han prohibit i als Omellons s’ha fixat un horari, fins a la una de la matinada per la revetlla i fins a les 11 els dies abans i després “per respectar el descans dels veïns”. Al Vilosell només es podran tirar petards petits a la plaça Sant Sebastià, mentre que a la resta del poble no se’n deixarà tirar. Tots els municipis, això sí, recorden els consells generals de prevenció relacionats amb la pirotècnia.