COMARCA
- Les Borges Blanques

Artur Mas critica el "caos normatiu" del Govern en matèria d'energies renovables

El president de la Generalitat, Artur Mas, lamenta el “caos normatiu total” que hi ha a l’estat espanyol i que impedeix treballar bé en matèria d’energies renovables. Així ho va manifestar el passat dissabte 19 de març en el decurs de l’acte de col·locació de la primera pedra de la planta termosolar de les Borges. Així mateix, el president va parlar de la necessitat d’aconseguir un just equilibri entre l’energia neta, l’energia renovable i al mateix temps, “de posar aquestes energies en uns costos que les empreses, les indústries, el teixit productiu puguin aguantar des d’un punt de vista competitiu. Tampoc això des de l’estat espanyol s’ha fet prou bé”, va sentenciar Mas.

Amb la seua posada en marxa el gener de 2013, la planta es convertirà en la primera instal·lació mundial en combinar la tecnologia solar termoelèctrica amb una unitat de biomassa. Aquest sistema d’hibridació permet una major aprofitament de la instal·lació ja que la captació de l’energia solar es complementa durant la nit amb el funcionament de la biomassa. La planta estarà basada en la tecnologia de col·lector de cilindre parabòlic, un tipus de dispositiu que es mou seguint el desplaçament del sol.

La planta, amb una inversió de 153 milions d’euros, generarà una potència elèctrica anual de 98.000 MWh, una xifra equivalent a l’energia que consumeixen de mitjana 27.000 famílies. La producció d’aquest tipus d’energia neta suposarà un estalvi de 24.500 tones anuals de diòxid de CO2.

Les obres de la planta, ubicada en una parcel·la de 96 hectàrees de superfície des de Juneda i en direcció a Castelldans, un cop passat el pont de la via de l’AVE, finalitzaran el desembre de 2012. A continuació, s’iniciarà la seua explotació per un període de 25 anys, en el que se generaran 30 llocs de treball directes i 150 de indirectes.