CARRETERES
- Redacció

Acord entre la Generalitat i la Diputació per adequar l’Eix Transversal de les Garrigues

Presenten un full de ruta per convertir la pista entre Torrebesses i Castelldans en una via de la xarxa comarcal de la Generalitat. També es faran obres a la C-233 entre la Granadella i el Soleràs, i a la pista entre Bellaguarda i els Torms.

Imatge de la reunió de presentació del projecte d'arranjament de les vies de comunicació internes de les Garrigues (Foto: X.F.)

El secretari de Territori i Mobilitat, Isidre Gavín, i el president de la Diputació, Joan Talarn, han presentat aquest matí als alcaldes de les Garrigues reunits al Consell Comarcal, el projecte per millorar la connectivitat interna de la comarca, amb l'adequació de la pista entre Torrebesses i Castelldans, l'anomenat eix transversal de Ponent, millores a la C-233 entre la Granadella i el Soleràs, i a la pista entre Bellaguarda i els Torms.

Acompanyats pel president del Consell, Jaume Setó, els representants dels dos ens han exposat el full de ruta, que suposa la redacció dels projectes d'obres abans de la primavera del 2023 i la posterior execució de les actuacions, que costejaran a parts iguals la Generalitat i la Diputació. Ni Gavín ni Talarn no han volgut avançar previsions de pressupost ni calendari de les accions, que es podrien iniciar entre finals del 2023 i principis del 2024 i durar un any.  

Adequació de l'eix transversal
D'acord al conveni entre la Generalitat i la Diputació, la primera assumirà la titularitat de les pistes entre Torrebesses i Castelldans i s'encarregarà de redactar el projecte i executar les obres. Aquestes suposaran un eixamplament de la via fins als 6 metres, la renovació del ferm, l'adequació del drenatge i l'ajustament de la senyalització.

En paral·lel, el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori modificarà el Pla d'infraestructures de transport de Catalunya (PITC), que defineix la xarxa d'infraestructures viàries i ferroviàries del país, perquè la via s'integri a la xarxa comarcal de carreteres de la Generalitat.

Millores a la C-233
Territori també actuarà sobre la carretera comarcal C-233 en el tram que uneix la Granadella i el Soleràs. El Departament hi farà obres per millorar el ferm així com el revestiment de les cunetes. La tardor del 2021 ja s'hi havien començat a fer actuacions d'eixamplament de cunetes i també d'assegurar un talús amb malla metàlica degut al risc de precipitació de roques.

Obres a la pista Bellaguarda-Els Torms
Seguint amb l'acord entre la Generalitat i la Diputació, aquest segon ens serà el que durà a terme la redacció del projecte i execució de les intervencions a la pista entre Bellaguarda i els Torms, un camí que els municipis de les Garrigues Altes havien anomenat Eix Transversal de les Garrigues Altes, per la connexió que permetia entre els pobles del sud i els de més al nord d'aquesta zona de la comarca. Les obres en aquest tram seran de millora del paviment i d'adequació d'altres elements funcionals.

Com amb la C-233, la Generalitat va dur a terme actuacions d'urgència a la pista entre Bellaguarda i els Torms la tardor passada, a finals de novembre, i reconeixia que aquest camí feia d'alternativa de la C-233, de la seva titularitat. En aquest cas, tot i les obres d'arranjament aniran a càrrec de la Diputació de Lleida, no hi haurà un canvi de titularitat, i continuarà sent municipal.