RESIDUS
- Redacció / Juneda , Les Borges Blanques

Junts i Juntes per Juneda i Borges per la República rebutgen l'autorització a Nova Tracjusa

Els dos grups municipals, vinculats a una plataforma electoral en coalició amb ERC, mostren desavinences amb la conselleria de Teresa Jordà.

(foto: arxiu)

Els grups municipals de Junts i Juntes per Juneda i Borges per la República, ambdós vinculats a Acord Municipal (plataforma local de coalició amb ERC), es mostren contraris a que el departament d'Acció Climàtica del Govern hagi ratificat l'autorització ambiental al projecte de Nova Tracjusa i, igualment, rebutgen la nova proposta amb què treballen els promotors de la planta i la conselleria, que manté la gasificació de combustible derivat de residus.

En un comunicat conjunt, les dues formacions polítiques asseguren que "es contravenen les normatives fixades per la Generalitat i s’incompleixen els objectius i les decisions preses en la lluita contra l'escalfament global". Denuncien, a més, que la ratficació suposa “un incompliment flagrant de la moratòria d'infraestructures d'incineració de residus anunciada per la mateixa consellera Teresa Jordà al novembre”. Els dos grups municipals insisteixen en "la necessitat d'apostar per tractaments com la biometanització i el compostatge adoptats en països com Alemanya, Àustria o Dinamarca i reclamen al Govern que l’estació de vigilància ambiental de Juneda mesuri més paràmetres que els actuals.

Un altre motiu de desavinença de les dues formacions amb la conselleria és l’incompliment del compromís de convocar la Taula de la Qualitat de l’Aire de les Garrigues, prevista per a finals del 2021. A petició d’aquest periòdic, fonts del departament admeten no tenir una data prevista per convocar-la, tot i que asseguren que la previsió és fer-ho. 

Suport de a CUP a la plataforma
El passat 5 d’agost, el diputat de la CUP Dani Cornellà es va reunir amb la plataforma Aturem la incineradora de Juneda per parlar del nou projecte en què treballen els promotors de Tracjusa i el departament d'Acció Climàtica. La CUP va traslladar el seu suport a la plataforma i va assegurar que no es quedarà "amb les mans plegades davant l'anunci de la consellera, ja que pot suposar un greu incompliment de la moratòria d'incineradores aprovada en la Llei d'acompanyament dels pressupostos del 2021". En aquest sentit, Cornellà explica que han demanat una reunió urgent amb Jordà i amb el director de l'Agència de Residus per conèixer la nova proposta.