CULTURA
- Redacció / Juneda

Juneda converteix el Complex Cultural en el Centre de les Arts i la Memòria de Ponent

La nova etapa es presenta el 23 de setembre i entre les accions principals hi ha les exposicions temporals i de llarga durada i l'organització d'una jornada anual de reflexió, Ponent Lab, que enguany es dedicarà a la transició energètica.

A partir del divendres 23 de setembre, el Complex Cultural de Juneda deixarà de dir-se Complex Cultural i passarà a ser el Centre de les Arts i la Memòria de Ponent (CAMP), un canvi de nom que vol reflectir el canvi d'orientació que el consistori vol donar a aquest equipament municipal per tal que esdevingui un referent a les comarques de Ponent.

D'entrada, s'estrenarà un web propi i un dels primers vessants a potenciar seran les exposicions, de llarga i curta durada. De fet, la presentació del CAMP del dia 23 es farà coincidir amb la inauguració de dues mostres de fotoperiodisme al mateix recinte, vinculades a les jornades Miravisions que se celebren aquell cap de setmana a Miravall: una de Jordi Borràs sobre el món rural, la pagesia, la ramaderia i la vida al camp i una de Jordi Bartolí, dedicada a la trajectòria d'aquest fotoperiodista nord-català. Ambdues es podran veure al CAMP fins a finals de novembre. 

Els caliquenyos com a identitat
En paral·lel, els responsables del Centre, que principalment seran Natàlia Vallverdú com a coordinadora i Jordi Quer com a assessor cultural de l'ajuntament, treballen per convertir en exposició un estudi sobre el cultiu del tabac i l'elaboració de caliquenyos, centrat en Juneda, Torregrossa i Fondarella. A diferència de les de Miravisions, aquesta exposició serà de llarga durada i la que servirà per renovar la planta baixa de l'edifici històric, que ara es dirà CAMP Molí. El tema triat no és en va, sinó una ensenya dels valors amb què es vol associar la nova etapa del recinte: patrimoni, història, identitat i vida quotidiana.

De moment, hi ha concedida una subvenció Feder de la Diputació per materialitzar l'exposició, que es muntarà aquest hivern. "L'objectiu és anar fent recerques vinculades al territori i que puguin derivar en una exposició de llarga durada", explica Jordi Quer. Les altres sales i espais del complex també tindran un nom cadascuna (CAMP Arts, CAMP Memòria, CAMP Ponent, CAMP Tallers...) i es compta també amb la planta baixa de l'edifici adjacent de la Farinera, adquirit pel consistori el 2008 i estrenat per a usos culturals el 2016. A escassos metres, a més, hi ha el Teatre Foment i la biblioteca Joan Duch, un conjunt que conforma una illa cultural al mig del poble. Altres potes del projecte CAMP tenen a veure amb el turisme, oferint visites, experiències i itineraris, i amb l'educació, amb activitats per al públic escolar.

Ponent Lab
Un altre dels eixos del CAMP és l'organització d'una jornada anual de reflexió sobre algun tema d'actualitat vinculat a aquest àmbit geogràfic. Es dirà Ponent Lab i la primera edició s'ha programat per al 22 d'octubre, en aquest cas centrada en la transició energètica i la crisi climàtica. Durant el dia hi haurà dues taules rodones, exposicions, tallers, música i foodtrucks, i tot plegat culminarà amb la representació de l'espectacle “Solar” al Teatre Foment, una obra de la companyia Mos Maiorum que parla, precisament, de la col·lisió entre les energies renovables i les zones rurals deprimides i que tindrà un debat postfunció amb el director.


 

Una illa cultural a la seu històrica de la cooperativa agrícola
El CAMP està situat a la seu històrica de la Cooperativa del Camp de Juneda, on originàriament es feia oli, vi i farina. Als anys 70 s'hi va deixar de fer farina i vi i als 80 es va abandonar definitivament el molí d'oli. A la primera dècada del segle XXI, l'Ajuntament va comprar tot el recinte i hi va construir dos edificis nous. El nou conjunt va ser el Complex Cultural, que va incorporar les col·leccions de l'antic Museu Etnològic i Arqueològic i va conservar peces de l'antic molí. Ara, el Complex Cultural passa a ser el Centre de les Arts i la Memòria de Ponent, que, junt amb el Teatre Foment i la biblioteca, forma una illa cultural al cor de Juneda.