COMUNICACIÓ
- Redacció

Neix la revista comarcal ‘SomRurals'

La nova capçalera, dedicada a l’agricultura, la ramaderia i el món rural, és de distribució gratuïta als 24 pobles de la comarca administrativa i als 10 de les Garrigues històriques, inclòs Torregrossa. Sortirà quatre vegades l'any.

Som Rurals se suma a les publicacions Som Garrigues, Som Canalla i Som Esports, de l'Associació Cultural Garriguenca de Comunicacions.

Avui surt al carrer una nova publicació comarcal, la revista SomRurals, que se centra en temàtiques relacionades amb l'agricultura i la ramaderia a les Garrigues, així com en altres informacions diverses sobre el món rural en general.

La nova publicació, editada per l'Associació Cultural Garriguenca de Comunicacions, la mateixa que ja edita SomGarrigues, SomEsports i SomCanalla, sortirà quatre vegades a l'any, coincidint amb els canvis d'estació, i inclou reportatges, entrevistes, articles tècnics, notícies i opinió, entre altres. 

SomRurals és una publicació de distribució gratuïta amb una difusió de 4.000 exemplars (més del triple que SomGarrigues). Com és marca de la casa, es podrà trobar als 24 pobles de les Garrigues administratives i als que conformen les Garrigues històriques, els 9 que actualment són al Segrià i Torregrossa, que pertany al Pla d'Urgell. Al ser una revista gratuïta, els punts de distribució són diferents dels habituals, prioritzant els espais més concorreguts de cada municipi, com l’ajuntament, la cooperativa, les botigues o els bars.

Estrena amb l'ametlla
En el primer número de SomRurals, el reportatge central està dedicat al cultiu de l'ametlla, un dels elements definitoris de la comarca i que en els últims 15 anys ha triplicat la seva superfície de reg. El preu i la demanda mundial han fet que molts pagesos hi hagin apostat amb força, però les gelades, algunes varietats poc productives i el control del mercat nord-americà sembren alguns dubtes.   

En aquesta primera edició també hi trobareu un reportatge sobre el sector avícola a la comarca i una entrevista en profunditat a la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, Teresa Jordà. A cada número també hi haurà un apartat dedicat a feines antigues o aspectes del camp que avui han desaparegut. Al d'aquest setembre, per exemple, es parla d'uns curiosos esclopets i referències a la cura de les mans en un ofici que, uns anys enrere, no estava tan mecanitzat.

Tot plegat ho capitaneja el periodista Albert Gonzàlez, que compta amb més de 20 anys d'experiència professional. Nascut a Barcelona (1975) però resident a Arbeca, col·labora com a redactor i fotògraf per a diversos mitjans, com els diaris Segre i Ara, entre d'altres, i agències de comunicació. Del 2015 al 2017 va treballar al Sudan del Sud per a l'agència France Presse (AFP) i per a mitjans internacionals com The Washington Post, El País o Irin News, així com organitzacions humanitàries. Prèviament va produir també documentals multimèdia sobre migracions a Egipte i a la regió mediterrània.

Veus expertes
A més dels continguts generals i els diferents testimonis i protagonistes que hi aniran apareixent, la revista SomRurals vol comptar amb la veu d'experts d'àmbits específics, que aniran rotant la seva aparició. En el número d'estrena de la publicació hi ha articles de Ramon Baró, director de l'Escola de Capacitació Agrària de les Borges Blanques; Víctor Sas, tècnic de la Comunitat de Regants del Garrigues Sud; Venanci Guiu, pagès oleícola i membre del Panell de Tast Oficial d'Olis Verges de Catalunya, i Neus Puy, investigadora del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya. Finalment, també hi ha un apartat de dues pàgines en què la fotografia és la protagonista.