ASSOCIACIONISME, INCENDI
- Redacció / El Vilosell , La Pobla de Cérvoles

Els cellers impulsen una nova associació de propietaris forestals al Vilosell i la Pobla de Cérvoles

Una trentena de veïns es van trobar amb representants del Consorci Forestal de Catalunya el passat 26 de setembre per tenir més informació d’aquestes entitats. Hi va haver consens per crear-ne una.

Imatge d'arxiu de la Serra de la Llena. (Foto: SG)

Una trentena de veïns del Vilosell i la Pobla de Cérvoles es van reunir la tarda del dilluns 26 de setembre a l'Ermita del Vilosell per informar-se sobre les associacions de propietaris forestals i impulsar-ne una els propers mesos, que permeti millorar la gestió dels boscos i reduir el risc d'incendi.

L'activitat estava dinamitzada pel Consorci Forestal de Catalunya, entitat que aglutina propietaris i altres associacions forestals d'àmbit local, a partir de la petició d'alguns veïns, entre els quals destacava l'empresari vitivinicultor Tomàs Cusiné.

Per al secretari general del Consorci, Joan Rovira, la trobada va "superar les expectatives" que tenien. D'una banda, per l'interès existent entre els veïns. De l'altra, per la rapidesa amb què es van manifestar a favor de constituir l'associació.

Salt d'escala

La sessió del Vilosell va reunir tant petits propietaris com els vinyaters Joan Jové, del celler Mas Blanch i Jové, de la Pobla de Cérvoles, i Tomàs Cusiné, dels cellers Vinya Tomàs Cusiné, Cérvoles i Cara Nord, ubicats entre el Vilosell i la Pobla. Entre totes les seves finques, ambdues bodegues sumarien prop de 400 ha de superfície forestal. Si bé disposen de plans de gestió forestal, comparteixen que no tenen prou recursos.

L'impuls de grans propietaris és una diferència significativa respecte a l'Associació Forestal del Segrià Sud i les Garrigues Altes, creada fa poc més de dos setmanes, i que havia començat agrupant propietaris menuts, i suposaria un salt d'escala.

Properes passes

Els organitzadors de la trobada del Vilosell van acordar celebrar una nova reunió a la Pobla de Cérvoles les properes setmanes per explicar el projecte d'una associació de propietaris forestals. Després, aquest mateix trimestre, ja es podria dur a terme una sessió per a la constitució de l'entitat. "La farem", es mostra convençut Tomas Cusiné.