CARRETERES
- Redacció / El Cogul , Granyena de les Garrigues

Rescap-2 i la Comunitat del Segrià Sec s'afegeixen a la demanda de millora urgent de la pista entre el Cogul i Granyena

Coincideixen amb la reclamació dels ajuntaments de les Garrigues Altes per arreglar aquesta pista, que és el tram en més mal estat de l’Eix Transversal de Ponent.

El col·lectiu Rescap-2, format per entitats i partits que reivindicaven l’alliberament de l’autopista AP-2, s’afegeix a les peticions per a que Diputació i Generalitat actuïn de manera urgent en la millora de la pista que uneix el Cogul i Granyena, un dels trams de l’anomenat Eix Transversal de Ponent. Rescap-2 valora molt positivament l'acord entre la Diputació i la Generalitat per arranjar aquest eix, així com altres vies vertebradores de les Garrigues, però considera que “no es pot esperar de dos a quatre anys per a començar a actuar a la carretera”. Actualment, el tram entre el Cogul i Granyena és el que està en més mal estat de tot el traçat de l'Eix i suposa fins i tot un perill per a la seguretat dels qui hi circulen. 

Segons la plataforma, l’alliberament de l’autopista el setembre de l’any passat “obre una oportunitat per millorar la mobilitat a Ponent”. En aquest sentit, l’Eix de Ponent uneix l'autovia A-2 a Bellpuig amb la C-12 a Maials i “connecta, així, la plana d'Urgell amb les Terres de l'Ebre”. “A banda, serveix també per vertebrar el nord de les Garrigues amb les Garrigues Altes i les Històriques”, afegeix el col·lectiu.

La setmana passada, la Comunitat de Municipis del Segrià Sec, que engloba els ajuntaments d’Almatret, Llardecans, Maials, Sarroca de Lleida i Torrebesses, també va denunciar “l'estat deplorable de l'Eix Transversal de Ponent, especialment el tram entre Granyena de les Garrigues i el Cogul”. La Comunitat comparteix la denúncia que ja havien fet uns dies enrere els consistoris de les Garrigues Altes. El president de la Comunitat de Municipis del Segrià Sec i alcalde de Torrebesses, Mario Urrea, assegura que "la situació és insostenible i la inacció i el dèficit d'inversió en aquesta via posa en perill els seus usuaris”. A més, Urrea destaca que "s'estan perjudicant les possibilitats de reactivació econòmica i repoblament del territori en un moment de màxima necessitat". Fa dues setmanes, tres vehicles van haver de ser retirats per la grua en aquest tram.