AGRICULTURA
- Redacció / Bellaguarda

Les pomes de cal Perico, de Bellaguarda, guanyen el premi de JARC a millor Golden

Roger Piñol obté el reconeixement en la categoria superior de l’edició d’enguany. L’entrega va tenir lloc ahir al vespre al restaurant La Boscana, de Bellvís.

Roger Piñol, amb camisa blanca, amb els altres guardonats. (foto: JARC)

Roger Piñol, responsable de Pomes de Cal Perico, de Bellaguarda, és el guanyador de la categoria superior de l'edició del 2022 del premi internacional de la Poma Golden, l'anomenada categoria Super Gold, que atorga Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) en col·laboració de l’IRTA. L’acte d’entrega va tenir lloc ahir al vespre al restaurant La Boscana, de Bellvís, on el xef Joel Castanyé va fer un showcooking amb una recepta amb la poma guanyadora.

Piñol va voler estar acompanyat del seu padrastre, a qui considera corresponsable de l’èxit per haver mantingut l’aposta per la fruita dolça a Bellaguarda, on aquest cultiu no és habitual actualment, i per haver-li traspassat els seus coneixements. 

Roger Piñol es va incorporar fa només quatre anys com a productor de poma de la varietat Delicious, però els arbres que cultiva ronden els 30 anys. Piñol va expressar “la gran alegria” que suposa aquest reconeixement, que veu també com una mostra de l'encert d'haver escollit aquest cultiu. Pomes de Cal Perico produeix uns 30.000 quilos a l'any. D'aquests, una sisena part es comercialitza amb venda directa a la mateixa zona i la resta es porten a Recio Fruits, de Torregrossa.

La poma guanyadora en aquesta edició destaca, segons l'estudi organolèptic fet per l'IRTA, per “un molt bon equilibri entre l’aparença i el gust, dolçor i textura”, explica l’organització. El fruit “té un color de fons groc clar, sense coloració rosàcia en la cara exposada al sol, i una forma regular i arrodonida. És una poma crocant amb dolçor i suculència mitjana-alta i amb un molt bon sabor”, afegeix l’estudi.

La resta de guardonats són Fruites Molló Iniesta, de Barbens, per la poma més dolça; Bio Bosch Orgànic, de Sant Pere Pescador, en la categoria de més crocant; i Miralcamp Fruits per la de millor aparença.

Sergi Balué, el cap de la sectorial de la fruita dolça de JARC, destaca aquests premis "per posar en valor la fruita que produïm a Catalunya, el consum de quilòmetre 0 és compromís amb el medi ambient i amb el territori". Balué afegeix que "els fructicultors estan fent una molt bona feina i cal apostar pels productes de proximitat que, a més de ser sostenibles, són sans i d'alta qualitat, i això s'ha de veure reflectit en el preu que perceben els productors". 

A l'acte també hi van assistir Esmeralda Rourera, presidenta territorial de JARC Lleida; els diputats de la Diputació Jordi Verdú i Jordi Llanes; Joan Gòdia, director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; i dos representants dels patrocinadors de l'acte, Xavier Codina, director regional de Lleida Anoia del Banc de Sabadell, i Víctor Perdrix, manager i director tècnic comercial d'Open Natur.