COMARCA
- Les Borges Blanques

L’Espai Macià obrirà portes a finals d’any

La infraestructura està acabada, ara només cal omplir-la de contingut. Foto: X.M.

L’Ajuntament de les Borges ha tret a licitació el projecte d’execució d’interiorisme i museografia de l’Espai Macià. Així es va publicar en el Butlletí Oficial de la Província del passat 6 de maig. La licitació preveu l’execució, la producció i el muntatge de l’Espai Macià amb un termini d’execució màxim de set mesos, tot i que segons l’alcalde de les Borges, Miquel Àngel Estradé, “el “projecte es pot dur a terme en menys temps, en quatre mesos. De fet nosaltres tenim previst inaugurar-lo abans que acabi l’any”. Així, de moment tres empreses s’han interessat per aquest projecte.

El pressupost de licitació ronda els 600.000 euros i la data límit de presentació és el 2 de juny.

Pel que fa al projecte, com explica Estradé, es pot dividir en dos vessants. D’una banda, la planta baixa amb la recepció i l’oficina de turisme dedicada a la promoció de les Borges i de tota la comarca. La planta baixa del l’edifici disposarà d’un servei d’atenció al públic i s’hi instal·larà l’Oficina de Turisme que difondrà als visitants els llocs més recorreguts de la capital de la comarca, i que aniran des del Bessons, fins a les rutes pel Canal d’Urgell,  a més d’altres centres d’interès turístic per la comarca com el Centre d’Interpretació del Cogul,  el jaciment dels Vilars d’Arbeca i el parc natural de Prades. A més, disposarà d’espais multifuncionals per a reunions, tallers i tastos d’olis. Així, la planta baixa disposarà de sis columnes multimèdia amb les que els visitants podran conèixer i informar-se sobre les diferents localitzacions turístiques comarcals. El projecte també valorarà la realització d’una mostra audiovisual d’uns 30 segons sobre la figura de Macià que actuaria com a introducció visual.

La primera i segona planta estaran, com explica Estradé, “íntegrament dedicades a la figura i tasca de Francesc Macià i al Republicanisme catalanista”.  Inclourà imatges, objectes i audiovisuals en els quals s’explicarà la trajectòria del que va ser president de la Generalitat, Francesc Macià, així com del catalanisme republicà els anys 20 i 30 que pretenien com detalla Estradé “transformar tota la societat per aconseguir una república catalana amb els valors ideològics de la modernitat, en antítesi a l’Espanya retrograda i clerical de l’època”.