COMARCA, ENERGIES
- Redacció

El Fons de Transició Nuclear exclou les Garrigues

El Ple del Parlament aprova la proposició de llei del PSC per modificar i ampliar tant la dotació econòmica com el radi d'abast. Una esmena de PSC i Junts deixa fora els 16 pobles garriguencs que n'haurien sigut beneficiaris.

El Ple vota i aprova la modificació del Fons de Transició Nuclear. (Foto: Parlament/F.X.S.)

El Parlament de Catalunya va votar ahir la modificació i ampliació del Fons de Transició Nuclear arran de la proposició de llei del PSC, i finalment exclourà els 16 pobles garriguencs que se n’haurien pogut beneficiar. 

El Ple va aprovar ampliar la dotació econòmica d'un 20% dels diners recaptats per l'impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient fins al 50%, fet que suposa incrementar el Fons dels 24 M€ fins als 60M€.

També es va modificar el radi de municipis beneficiaris. Passarà d'incloure aquells pobles a 20 km de distància de les centrals, a tenir també en compte els que se situin a un màxim de 30 km.

Almatret, Bellaguarda, Bovera, la Granadella, Llardecans i Maials es troben a un radi de menys de 20km del reactor d'Ascó, i l'Albagés, Alcanó, el Cogul, Granyena, Juncosa, la Pobla de Cérvoles, Sarroca, els Torms, el Soleràs i Torrebesses dins de l’àrea dels 30km. Tot i això, una esmena conjunta del PSC i Junts els deixa fora. 

Els dos grups van proposar una esmena conjunta a la propisició original del PSC per limitar els beneficiaris als municipis “de menys de 12.000 habitants de les comarques de les Terres de l’Ebre i del Camp de Tarragona”. La mesura ha acabat repercutint en els pobles de les Garrigues i les Garrigues Històriques. 

L’alcalde de Bovera, Òscar Acero (Junts), diu que troba “indignant el que ens estan fent”. El terme municipal de Bovera es troba a escassos 10 km i mig d’Ascó, i hauria accedit a les ajudes tant si s’hagués mantingut el límit dels 20 km com amb l’ampliació. Ara, però, no podran optar als recursos del fons. “Els nostres polítics han decidit que Lleida no entra” argumenta, i es queixa: “pobles a 30 km rebran l’ajut i nosaltres que estem a 10 km, no”. 

El diputat socialista per Lleida, Òscar Ordeig, ha publicat recentment a les xarxes un tuit en què apunta que “els municipis de Garrigues i el Segrià, a menys de 30km, han de rebre els diners del Fons de les Nuclears”, i afegeix que “caldrà fer les interpretacions o modificacions tècniques oportunes per tal que així sigui”.