SALUT
- Redacció / Les Borges Blanques

Primera reunió de la Taula de la Qualitat de l’Aire de les Garrigues

S’hi han presentat els resultats de dos estudis, que constaten situacions puntuals de contaminació per micropartícules. En general, però, la secretària d’Acció Climàtica assegura que “no hi ha res destacable”.

La Taula de la Qualitat de l'Aire de les Garrigues, un òrgan informatiu i consultiu convocat per la Generalitat, s’ha constituit formalment aquest 22 de desembre a les Borges, amb l'assistència de representants dels departaments d'Acció Climàtica i de Salut, de l'Agència de Residus, de la Delegació del Govern a Lleida, dels ajuntaments de la zona (inclosos Torregrossa i Miralcamp), de la Diputació, d'Unió de Pagesos, JARC, PIMEC, Universitat de Lleida i les associacions Ipcena, La Banqueta i Fem Llavor.

A la trobada s’han exposat els resultats de dos estudis, un de la Direcció General de Qualitat Ambiental amb dades d'entre el 30 de novembre del 2021 i el 9 de febrer del 2022, i un del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) a petició del Departament. Al primer es van avaluar diversos contaminants i es van constatar superacions del valor límit diari en micropartícules PM10, "però la mitjana del període no va superar el valor límit anual", diu Acció Climàtica. La secretària, Anna Barnadas, afirma que "no hi ha res destacable, res perjudicial per a la gent de l'entorn".

L'estudi del CSIC detalla la composició d'aquestes micropartícules i conclou que majoritàriament és orgànica i mineral, tot i que també hi ha concentracions relativament altes de sulfat, nitrat i fosfat, que atribueixen als fertilitzants habituals de les zones agrícoles. Fora del període avaluat, a les Garrigues hi ha hagut diversos episodis de contaminació per PM10, com els sis avisos preventius emesos enguany (gener, març, maig, juny, agost i octubre).

Concentració de protesta
Abans de la reunió, membres de la plataforma Aturem la Incineradora han desplegat una pancarta a l'entrada del recinte per expressar el seu rebuig a la crema d'escombraries, en referència a la intenció d'utilitzar combustible derivat de residus a les instal·lacions de Tracjusa, a Juneda, per part de GAP.