SUBMINISTRAMENTS
- Redacció

Reformen 44 quilòmetres de la línia elèctrica que abasteix sis pobles

La intervenció d’Endesa, amb un cost de gairebé un milió d’euros, ha substituït el cablejat, 240 pals elèctrics i ha construït quatre punts telecomandats per millorar-ne el manteniment.

(foto: Endesa)

Endesa va notificar els últims dies de desembre la finalització dels treballs de reforma de 44 quilòmetres de la línia elèctrica que connecten les poblacions de Castelldans, l'Albagés, Granyena, el Soleràs, els Torms i Juncosa, a més de Puigverd de Lleida, una actuació amb un cost aproximat d'un milió d'euros i que es va executar al llarg del 2022. La intervenció va suposar la substitució de tot el cablejat existent de la línia, que segons la companyia té un disseny més robust i resistent als fenòmens meteorològics adversos, alhora que guanya en seguretat i queda més integrat a l'entorn natural. Durant les actuacions, també es van canviar 240 pals elèctrics de fusta per uns de polièster amb fibra de vidre.

D'aquests, 130 es van substituir amb l'ajuda d'un helicòpter, per les dificultats geogràfiques del terreny i per evitar impactar als conreus d'oliveres. Per acabar, Endesa va construir quatre nous punts de maniobra, interruptors telecomandats que han de millorar el manteniment de la línia, la detecció d'incidències i les actuacions per resoldre-les a distància. La línia, per altra banda, compta amb diferents dispositius per evitar que els ocells s'hi posin o es puguin electrocutar. Aquesta és la intervenció més rellevant d'Endesa a tota la demarcació de Lleida dels últims anys. 

Talls de llum per Nadal
Un total de 345 clients d'Endesa de Granyena de les Garrigues i del Soleràs van estar entre tres i quatre hores sense llum la nit del 25 de desembre a causa d'una avaria en un seccionador de la línia. La reparació es van demorar a causa de les dificultats d'accés i l'hora de la incidència.