AGRICULTURA
- Redacció / Bellaguarda , Bovera

Les cooperatives de Bovera i Bellaguarda, advertides per la DOP per usar ‘Garrigues’

Van rebre una comunicació per correu electrònic en què se'ls donava un període de 10 dies per retirar el terme de la pàgina web. Els productors consideren que tensa la situació. La DOP ho vincula amb la seva tasca habitual de control de la marca. 

Des de la DOP consideren que hi ha molts productors que fan un ús indegut del topònim (Foto: Arxiu)

Les cooperatives de Bovera i Bellaguarda van rebre un correu de la DOP les Garrigues el dimecres 24 de maig en què se les advertia d'un ús indegut del terme "Garrigues" a la seva pàgina web i se les instava a retirar-lo en un període màxim de 10 dies.

Aquestes són les primeres notificacions a un productor garriguenc que no forma part de la DOP des que el molí dels Torms Olicatessen va denunciar públicament que se'ls havia obert un expedient per utilitzar els topònims en espais dedicats notícies i a la promoció de l'oleoturisme.

Fruit de la polèmica, el 19 d'abril es va celebrar una cimera amb agents de dins i fora de la DOP i amb el Departament, el Consell Comarcal i la Diputació en què s'havia acordat obrir una taula de treball per abordar el cas i explorar possibles sortides que beneficiessin totes les parts.

Tot i que el correu de la DOP no ho explicitava, s'interpretava que, si no retiraven les mencions a la comarca, podrien enfrontar-se a un procediment sancionador com el d'Olicatessen.  

Denuncien falta de tolerància

Per al president de la cooperativa de Bovera, Ramiro Farré, l'amenaça d'una multa per fer servir el topònim "no és lògica" i demostra que la DOP les Garrigues "no té gens de tolerància".

Farré assenyala que no utilitzen el concepte en les etiquetes ni en la promoció de l'oli, i que només l'empraven a internet per ubicar l'entitat i per referenciar els premis que el seu producte havia rebut a la Fira de l'Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues que se celebra anualment a les Borges Blanques.

Tot i així, afirma que la mateixa tarda de rebre el correu electrònic van eliminar totes les mencions. "Si ens posen una sanció, ens haurien afonat", conclou Farré. 

Al tancament d'aquesta publicació, la cooperativa de Bellaguarda encara mantenia l'ús del concepte en algunes planes de la seva pàgina web. Tot i això, des de l'entitat van preferir no fer declaracions ni comentaris sobre l'avís rebut per part de la DOP les Garrigues a aquest mitjà.  

El president de la DOP les Garrigues, Enric Dalmau, vincula aquestes notificacions al procediment habitual davant de l'"ús indegut del terme" i assenyala que "ara són aquestes [les cooperatives de Bovera i de Bellaguarda], i la setmana que ve poden ser altres".

En aquest sentit, considera que hi ha molts productors que utilitzen el terme incorrectament, i menciona el cas d'algunes grans empreses de Barcelona a les quals s'hauria notificat darrerament per la seva mala praxi.

Més llenya al foc

Ramiro Farré remet a la taula de treball que s'havia de dur a terme properament i es queixa que "estàvem amb unes negociacions. No s'entén que maltractin la gent així".

Des d'Olicatessen, qui serà la seua representant en aquest espai, Anna Gibert, opina que "es crea un ambient de tensió bastant innecessari" i afegeix que "ens sembla que no ajuda".

Tot i això, sí que assenyala com a principal diferència amb el seu cas el fet que les entitats de Bovera i Bellaguarda han rebut un advertiment per mitjà de correu electrònic, cosa que ells no van tenir.

Un cas particular

La setmana passada també va rebre un avís de la DOP les Garrigues la Cooperativa Camp de Castelldans, relatiu a l’etiquetatge de l’oli, que tal com apareixia al web incorporava el topònim ‘Garrigues’. El consell regulador també li va exigir retirar el terme del vídeo promocional que s’ha emés darrerament per la televisió. 

El cas de Castelldans és singular, perquè l’entitat havia format part de l’organisme molts anys. En l’actualitat, i com expliquen fonts de la cooperativa, no compten amb cap document que n’acrediti l’expulsió o que en van sortir. Per altra banda, tampoc no participen de la DOP ni en tenen etiquetes.