POLÍTICA
- Redacció / Les Borges Blanques

BxRep-Per Tu i ERC segellen el pacte per governar l'Ajuntament de les Borges Blanques

La suma de la representació obtinguda per les dues forces a les eleccions del 28M suposa assolir una majoria al ple. Es confirma, així, el canvi de color polític a la capital comarcal.

(foto: arxiu)

Borges per la República (BxRep-Per Tu) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC-Borges) han arribat finalment a un acord per governar conjuntament el consistori de la capital garriguenca en els pròxims quatre anys. Així ho han comunicat ambdues formacions aquest dijous, dos dies abans dels plens d’investidura previstos per aquest dissabte a tots els ajuntaments del país. Amb els quatre regidors obtinguts per BxRep-Per Tu a les eleccions del passat 28 de maig i els tres d’ERC, la suma de les dues parts suposa tenir la majoria del ple.

Junts, tot i ser la força més votada, va perdre una regidoria i es va quedar amb sis, cosa que després de dos mandats seguits amb majoria absoluta l’obligava a buscar aliances. Ho va intentar els primers dies amb ERC, però amb resultat infructuós. La seva cap de llista i alcaldessa des del 2021, Núria Palau, no revalidarà el càrrec, que passarà a mans de Josep Farran (BxRep-Per Tu). 

L’anunci de l’acord entre BxRep-Per Tu i ERC arriba després de diversos dies d’unes negociacions que no han estat exemptes de divergències. “Venim de períodes de majories absolutes d'un sol color polític i la pluralitat democràtica requereix més esforç, més paciència i més consens, un consens que estem molt satisfets d'haver assolit”, expliquen al comunicat d’avui. “Som conscients que l'acord no ha arribat amb la rapidesa que molts ciutadans desitjaven, però alhora compartíem la necessitat de posar uns fonaments sòlids per a un govern fort i cohesionat”, conclouen.

Una de les novetats que han avançat és el compromís a “crear els espais necessaris per facilitar la tasca de l'oposició i agilitzar-hi el contacte i l'intercanvi d'informació”, una aposta que inclouen “com a part de la regeneració democràtica que propugnen les dues formacions”. Tot i que el repartiment de carteres encara no s’ha fet públic, sí que expliquen que hi haurà àrees assignades a cada formació i algunes de compartides.