POLÍTICA
- Redacció / Les Borges Blanques

Junts per les Borges considera que el pacte entre BxRep-Per Tu i ERC 'no respecta la voluntat democràtica'

La formació encapçalada per Núria Palau lamenta que ERC no acceptés l’oferiment de Junts per formar govern. Històricament, la majoria de governs municipals de les Borges han sigut de pacte.

Foto de grup de la candidatura de Junts per aquest 2023.

Ahir, poca estona després que Borges per la República-Per Tu (BxRep-Per Tu) i ERC anunciessin un acord de govern municipal per als pròxims quatre anys, Junts per les Borges va emetre un comunicat en què lamentava la decisió i la qualificava de “pacte de perdedors”. Per Junts, pactar per desbancar la llista més votada “suposa no respectar la voluntat democràtica de la ciutadania borgenca”. La formació postconvergent, que el 28M va perdre la majoria absoluta, volia que ERC acceptés la seva oferta, “molt ambiciosa i carregada de projectes transformadors”, per donar continuïtat a les polítiques iniciades fa 12 anys, quan Enric Mir va esdevenir alcalde amb CiU i Núria Palau tinent d’alcalde.

Ahir al vespre, un cop anunciat l’acord, BxRep-Per Tu i ERC van firmar-lo simbòlicament a les Roques Guàrdies, un paratge emblemàtic del terme. L’acte va ser titllat per l’alcaldessa en funcions, Núria Palau, de “comèdia”.

Els governs municipals de les Borges, una història de pactes
Tot i que els dos últims mandats de l’Ajuntament de les Borges han sigut de majoria absoluta de CiU/Junts, la història local es caracteritza per una normalització dels pactes entre diverses formacions. De les dotze convocatòries electorals que hi ha hagut des del 1979, les majories absolutes només s’han donat en quatre ocasions. L’any 2003, ERC la va perdre i va passar de set a sis escons; CiU, aleshores liderada per Carme Benet i Enric Mir de número 2, en va treure cinc i va pactar amb els dos independents de CIPM per formar govern, una situació molt semblant -amb els colors canviats- a la que Junts ara denuncia.