POLÍTICA
- Redacció

Junts-Impulsem governarà el Consell Comarcal de les Garrigues gràcies al suport del PSC

La coalició postconvergent havia perdut la majoria absoluta, però un pacte amb l’únic conseller del PSC li permet revalidar el govern. Segons avança el diari Segre, Antoni Villas serà el president.

Junts-Impulsem i el PSC van tancar ahir un acord per governar el Consell Comarcal de les Garrigues. Es resol, així, la incògnita de les últimes setmanes, marcades per l’embolic de la Junta Electoral sobre la distribució de consellers a cada partit polític en què havia arribat a fer tres interpretacions diferents. L’última decisió de la Junta havia sigut atorgar nou consellers a Junts-Impulsem, set a ERC-AM, un a Borges per la República-Per Tu, un a la suma d’altres tres candidatures de Per Tu i un al PSC-CP.

Això deixava Junts sense la majoria absoluta amb què havia governat el Consell els últims dotze anys. A la coalició postconvergent li faltava el suport d’almenys un conseller d’una altra formació, cosa a què finalment s’ha prestat el PSC, tot i que els socialistes, que tenien la clau per definir una majoria o una altra, havien treballat també un possible pacte amb ERC i Per Tu. Es repeteix, així, el pacte entre Junts-Impulsem i el PSC que ja es va tancar fa uns dies al Consell Comarcal del Segrià, segons el qual l’acalde de Maials, David Masot, continuarà presidint l’organisme.

L’acord de les Garrigues, avançat avui pel diari Segre, estableix que l’alcalde de Juneda, Antoni Villas, serà el president els pròxims quatre anys i Ramon Solé (PSC) el vicepresident primer. Les altres tres vicepresidències encara no s’han fet públiques i, segons el mateix diari, no es descarta que l'encara president en funcions, Jaume Setó, exalcalde de la Floresta, en pugui ocupar una. En l’últim mandat, quan JxCat tenia majoria absoluta, Setó ja havia incorporat l’únic representant del PSC a la junta de govern del Consell. En aquella ocasió era Joan M. Simó, d’Arbeca, i ara es dona al circumstància que el representant del PSC al Consell, Ramon Solé, també prové de les files arbequines.

Antoni Villas repetirà com a president del Consell Comarcal de les Garrigues, ja que ho va ser entre el 2015 i el 2019, aleshores com a CiU. Villas és un dels alcaldes que, després de quedar-se al PDeCAT quan es va crear Junts, en va acabar sortint per integrar la nova formació Impulsem Lleida, que es va presentar el juny passat i a la qual també es van sumar els alcaldes de Castelldans, Maials i Sarroca. El congrés fundacional del partit, de fet, es faria a Juneda uns mesos després a Juneda. Aquest gener, Impulsem i Junts van acordar presentar-se en coalició a les eleccions municipals.