CULTURA
- Redacció / Juneda

Juneda recorda com es va convertir en la capital del caliquenyo

El Centre de les Arts i la Memòria de Ponent estrenarà el 29 de juliol una mostra de llarga durada sobre l'elaboració i el negoci dels populars purets a Ponent. L’exposició estarà oberta a les aportacions dels veïns. 

Detall de l'exposició, on han reconstruït un obrador casolà (Foto: X.M)

Mates de tabac assecades, fulles picades per fer el ninot i d'altres més grans i senceres destinades a caragolar el caliquenyo; aigua i farina o, fins i tot, cola per enganxar el puret; líquids i essències per dotar el tabac de les aromes pròpies de cada casa; estris per agilitzar la feina de caragolar i fornets domèstics en bidons, per torrar-los.

El dissabte 29 de juliol el Centre de les Arts i la Memòria de Ponent (CAMP) de Juneda estrenarà una exposició de llarga durada a la sala del Molí que recorre la història dels caliquenyos, els tradicionals purets elaborats durant prop d'un segle a les comarques lleidatanes i amb una gran implantació a Juneda i municipis veïns, com Torregrossa.     

Recerca oberta 
Caliquenyos. El tabac clandestí de Ponent, com s'anomena la mostra, ressegueix mitjançant plafons, una projecció, tauletes i objectes històrics l'elaboració dels populars purets i la profusió tant de les plantacions de tabac en territori garriguenc com de la seva elaboració casolana i clandestina.    

El comissari de l'exposició, el col·laborador cultural de l'ajuntament Jordi Quer, expressa que han pensat la mostra com una recerca oberta, a la qual els veïns puguin aportar noves fotografies, informacions i coneixements que l'ampliïn. "L'exposició és l'inici", explica, i afegeix que s'està treballant tant en un llibre com en una obra de teatre, que s'estrenarà a finals d'any. El grup l'Esclat busca actors i actrius majors de 18 anys per a la creació d'aquest espectacle. 

Un segle de purets
La introducció del tabac a Juneda i les Garrigues va començar el 1917, tot i que fins als anys quaranta l'elaboració de cigars va ser per l'autoconsum. Durant la postguerra, les dificultats econòmiques van afavorir el creixement d'obradors domèstics i la distribució per estraperlo.

El que havia començat com a activitat il·lícita es va expandir durant el segle XX fins als dos mil, i es va arribar a legalitzar, amb la creació de les companyies Tabacs Juneda i Tabacs la Junedenca. L'última dècada i mitja, el negoci ha desaparegut  fruit de les normatives antitabac en bars i restaurants, de la davallada del consum i de la manca de relleu generacional.

Podeu recuperar més informació sobre la història dels caliquenyos a Juneda al reportatge d'Albert González al SomRurals