- Redacció / Juneda , La Floresta , Les Borges Blanques , Vinaixa

Doblaran els trens de la línia Lleida-Cervera mentre que la de les Garrigues continuarà sense canvis

La consellera de Territori i la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana anuncien un acord per aplicar l’increment de freqüències abans del previst, però no inclou la línia R13/14

Abans d'acabar l'any, la línia ferroviària R12 de Rodalies, la que uneix Lleida amb Cervera passant per Mollerussa i Tàrrega, tindrà el doble de freqüències. Passarà de sis trens al dia a dotze. Així ho van anunciar la consellera de Territori, Ester Capella, i la ministra de Mobilitat, Transports i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, després de la reunió que van celebrar el 13 de setembre a  petició de Capella, motivada pels reiterats incidents a la xarxa de Rodalies d'aquest estiu.


Aquest increment de freqüències és el que ja tenia previst el Govern català a partir de l'any 2025, quan Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) assumís la gestió d'aquest tram, però ara s'avança dos anys i l'Estat aplicarà les noves freqüències abans del canvi d'operadora. L'anunci, però, no fa esment a la línia R13/14, la que passa per les Garrigues, de manera que aquesta continuarà igual que fins ara, amb cinc trens al dia per sentit, excepte els diumenges i festius, que des del novembre passat compten amb un servei a les tardes més en direcció Barcelona.

La comarca vol més trens
Això ha motivat la queixa de l'Ajuntament de les Borges Blanques, ara governat per Borges per la República i ERC, dues formacions que havien reclamat més freqüències a la línia de les Garrigues. Segons el consistori, el fet que no es prevegi cap canvi "condemna la línia a la marginalitat i, en última instància, a l'eliminació de serveis amb l'argument de la baixa demanda". L'alcalde, Josep Farran, recorda que el desembre del 2021 el ple municipal va aprovar per unanimitat una moció que, a més de demanar la inversió de l'Estat pendent en Rodalies i el traspàs definitiu a FGC, instava el Govern a reconsiderar l'exclusió de la línia R13/R14. "Han passat els anys i han canviat les conselleres, però continua l'exclusió de les Borges i comarca", diu Farran.

Fins a la tardor passada, els plans del Govern, presentats pels consellers Damià Calvet i Jordi Puigneró successivament (Junts), tampoc preveien canvis significatius a la línia R13/14, fins que la tardor passada, l'acord de pressupostos entre el Govern i el PSC -posterior a la sortida de Junts de l'Executiu- posava per escrit que el 2025, quan el servei passés de Renfe a FGC, inclouria la línia R13/14. El maig passat, representants del Consell Comarcal de les Garrigues (en mans de Junts) van intervenir a la Comissió de Seguiment del Pla de Rodalies celebrada a Lleida per demanar la inclusió de la línia a la xarxa.