PATRIMONI
- Redacció / Les Borges Blanques

El govern de les Borges demana un traçat alternatiu per a les torres de les Roques Guàrdies

L’empresa proposava desplaçar uns metres les dues torres amb una afectació més directa, però el consistori demana que es faci passar la línia pel camí i se soterri en aquell tram.

Traçat previst inicialment (negre), traçat alternatiu proposat per l'empresa (roig) i traçat alternatiu proposat per l'Ajuntament (lila). IMATGE: SG

El passat 3 d'octubre, el govern municipal de les Borges es va reunir amb representants de l'empresa pública Infraestructures.cat, d'Aigües del Segarra-Garrigues (ASG) i del Departament de Cultura per abordar el traçat de la línia elèctrica de mitjana tensió que va de la subestació de Juneda a l'estació de bombament del Segarra-Garrigues pròxima a l'àrea de servei de l'autopista de les Borges. L'empresa planejava plantar dues torres a tocar del jaciment arqueològic de les Roques Guàrdies, catalogat com a BCIN i turó emblemàtic de la població. 

El consistori ja va fer aturar les obres a finals de setembre, ja que l'empresa havia començat a aixecar torres en aquest indret poc abans d'una reunió que estava concertada per parlar-ne. La represa, segons explica l'alcalde, Josep Farran, comprometia les solucions alternatives que es poguessin proposar. A aquella reunió, celebrada el 28 de setembre, es va acordar trobar-se de nou el 3 d'octubre i, en aquesta última, l'empresa proposava desplaçar uns metres les dues torres d'afectació més directa al turó. El consistori, però, demana que es porti la línia cap a camí de Puigpelat i se soterri en un tram d'un quilòmetre, aproximadament. Ara, Infraestructures.cat ha de traslladar aquesta proposta al departament d'Acció Climàtica de la Generalitat.

Al mes de maig, un centenar de persones, convocades d'urgència per diverses entitats, es van concentrar a les Roques Guàrdies per mostrar el seu rebuig al pas de la línia per aquest indret. El dia abans, el govern municipal d'aleshores ja va demanar a ASG que aturés les obres