PATRIMONI
- Redacció / Juneda , Les Borges Blanques

Demanen rebaixar l’alçada del calaix de formigó a les futures obres del Canal d’Urgell

L’Ajuntament de les Borges i diverses entitats recorden l’antecedent d’un tram de la Quarta Séquia que va suposar l’eliminació de l’arbrat i una replantació sense èxit.

Actuació que es va fer fa uns anys en un tram de Quarta Séquia. (foto: X.M.)

L'Ajuntament de les Borges i entitats com el Centre Excursionista Borges-Garrigues, l'Ateneu Popular Garriguenc i La Banqueta de Juneda han presentat al·legacions al projecte de millora de l'eficiència hídrica i automatització de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell, que preveu revestir la llera d’aquesta infraestructura amb una secció de formigó en forma d'U que faria quatre metres d'ample i dos d'alt.

Les entitats i l'ajuntament alerten que això suposaria l'eliminació de l'arbrat i tindria un "impacte paisatgístic crític i irreversible", tenint en compte que la replantació que es va fer arran d’una actuació similar de fa uns anys en un tram de Quarta Séquia entre les Borges i Juneda no va ser exitosa i el reg manual no garanteix la supervivència del nou arbrat.

Els al·legants recorden que les banquetes arbrades són Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) a les Borges i corredors verds objecte de promoció turística. Demanen que s'estudiïn alternatives, com el sistema que combina formigó a la base i terra a la part alta de les parets i que la mateixa Comunitat ja va aplicar el 2022 en un tram del Canal d'Urgell.