SALUT
- Redacció / Les Borges Blanques

L'Ajuntament de les Borges convoca una concentració per reclamar el servei de radiologia al CAP

El consistori insisteix en la necessitat del servei després de la denegació de Salut, que al·lega qüestions d’eficiència econòmica. El govern municipal de les Borges convida tots els municipis de l’Àrea Bàsica de Salut a sumar-se a la protesta.

(foto: arxiu)

L’Ajuntament de les Borges Blanques ha convocat una concentració aquest dissabte al matí, davant del CAP, per reclamar a la conselleria de Salut de la Generalitat que incorpori radiologia a la cartera de serveis del centre d’atenció primària. El consistori ha convidat a participar-hi a representants i ciutadania en general de la resta de municipis que depenen de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) de les Borges, que són una quinzena, així com a les federacions de Ponent i diputats dels diferents partits polítics, entitats de gent gran, esportives i associacions de famílies dels centres educatius. La protesta es farà a les 12 del matí i els impulsors animen la població a manifestar-s’hi exhibint radiografies. De moment, han confirmat la seva adhesió els ajuntaments de Juneda, Arbeca, l'Albagés, l'Espluga Calba, els Omellons i Castelldans. 

La convocatòria arriba dos mesos després que Salut descartés incloure el servei de radiologia al CAP de les Borges. Segons l’Institut Català de la Salut (ICS), ens públic depenent de la Generalitat, per garantir l’eficiència del servei s’haurien de fer unes 10.000 radiografies a l’any, quan l’activitat que es calcula que genera el conjunt de la població de l’ABS és d’unes 5.000 radiografies anuals. La decisió, per tant, obliga els usuaris continuar anant a Mollerussa o a Lleida per fer-se una radiografia.

Els municipis que depenen de l’ABS de les Borges són, a més de la pròpia capital garriguenca, Juneda, Arbeca, Castelldans, Cervià, el Cogul, el Vilosell, els Omellons, Fulleda, l’Albagés, l’Albi, l’Espluga Calba, la Floresta, la Pobla de Cérvoles, Tarrés i Vinaixa. Entre tots sumen 16.300 habitants, un volum de població pràcticament idèntic al de l’ABS de Montblanc, on sí que recentment s’ha incorporat el servei.

Compromís truncat el 2011
L'any 2007, la consellera de Salut, Marina Geli, va anunciar que el nou CAP que es planificava a les Borges tindria radiologia, un compromís que es va repetir el 2008, quan es va presentar el projecte final a la població, i el 2009, quan el Govern explicava que el CAP que es construïa incorporaria serveis de radiografies i de rehabilitació, que fins llavors es feia en un centre extern. El 2010 es va inaugurar l'edifici i, a més d'urgències, pediatria, medicina general, transport sanitari i odontologia, incloïa rehabilitació, salut pública i salut mental. Radiologia es va dir que s'incorporaria el gener del 2011, però el moment coincidia amb l'època de retallades en la sanitat pública.

El desembre del 2010 va entrar Boi Ruiz com a conseller i, malgrat tot, al cap de pocs mesos el Govern va adjudicar a l'empresa Siemens la compra d'equips de radiologia per a la presó de Puig de les Basses i els CAP de Balaguer i les Borges, per un import total de 499.000 euros. Al CAP de les Borges, però, ja no van arribar. El 2012 s'hi estrenaria, això sí, un aparell d'ecografies.