SALUT
- Redacció / Les Borges Blanques

Clam unànime pel servei de radiologia al CAP de les Borges

Unes 200 persones participen a la concentració convocada per l’Ajuntament de les Borges per reclamar el servei de radiologia al CAP. Hi han assistit representants de diversos municipis que depenen d’aquest centre.

Unes 200 persones han participat aquest dissabte a la concentració que havia convocat l’Ajuntament de les Borges Blanques davant del Centre d’Atenció Primària (CAP) de la localitat per reivindicar el servei de radiologia, un servei que estava previst incorporar al CAP quan es va inaugurar, l’any 2010, però que ja no es va arribar a materialitzar mai, de manera que els usuaris de l’Àrea Bàsica de Salut, que abasta 16 municipis, s’han de desplaçar a Mollerussa o a Lleida per fer-se una radiografia.

A més de l’alcalde i regidors de tots els grups municipals del consistori borgenc, a la concentració també hi han assistit representants d’altres municipis de l’Àrea Bàsica de Salut, de formacions polítiques diferents, ja que la reivindicació comptava amb l’adhesió majoritària d’aquests ajuntaments i del Consell Comarcal de les Garrigues, que hi era representat pel president, Antoni Villas, els vicepresidents i alguns consellers.

En els parlaments de la concentració, en què han intervingut Antoni Villas, la regidora de Salut, Ivette Macià i s’ha llegit el manifest per part de tres persones, s’ha denunciat que es prioritzin criteris de rendibilitat econòmica abans que els socials i s'ha alertat de la pèrdua de serveis bàsics en una comarca cada vegada més envellida. Igualment, s’ha recordat que a l’Àrea Bàsica de Salut de Montblanc, amb pràcticament els mateixos habitants que la de les Borges, sí que s’ha incorporat el servei de radiologia recentment i que el mateix Institut Català de la Salut ha difòs aquests dies una campanya sobre la importància de disposar de radiologia als CAP per evitar desplaçaments als pacients i afavorir una atenció sanitària de proximitat.

La concentració arriba dos mesos després que Salut descartés finalment posar radiologia al CAP, al·legant que les 5.000 radiografies que calcula que podria generar la població de la zona no són suficients per disposar del servei. Uns mesos enrere, quan el Departament ja havia canviat de mans després de la recomposició del Govern i preguntat per aquest mitjà, fonts de Salut van explicar que s’estava estudiant la demanda.