SERVEIS
- Redacció

El possible tancament de la seu dels bombers GRAF de Lleida amenaça amb debilitar la prevenció d'incendis a les Garrigues i el Segrià

Una part important dels projectes en què el cos ha estat treballant els últims anys té a veure amb zones com Almatret, Fulleda, Juncosa, el Vilosell o Maials.

(foto: Albert González Farran)

Bombers del Grup de Recolzament en Actuacions Forestals (GRAF) de Lleida alerten que la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments del Departament d'Interior de la Generalitat vol tancar aquesta seu. Els bombers creuen que la decisió "no respon absolutament a cap criteri operatiu" i que suposaria que "la feina i projectes de Ponent es perdin". Per aquest motiu, demanen que es "reconsideri la decisió". 

Des de GRAF Lleida s’assenyala que el tancament de la seu de la capital del Segrià tindria conseqüències tant en la resposta operativa a futurs incendis forestals com en la planificació i prevenció. Una part important d'aquests últims projectes són a les Garrigues. Els últims dos anys, per exemple, aquest grup especial ha identificat cinc àrees per a cremes prescrites que redueixin el risc d'incendi i el potencial d'expansió del foc. Són a Almatret (76 ha), a Fulleda (12 ha) a Juncosa, prop de la Serra de la Llena (56 ha), al Vilosell, a la Punta del Curull (20 ha) i a Maials, a la Devesa (80 ha). Fins ara, només s'han pogut començar a executar aquestes actuacions a l’última d’aquestes àrees.

D'altra banda, els membres de GRAF Lleida reivindiquen la col·laboració activa d’actors socials i institucionals de les Garrigues, del Segrià i d'altres comarques de Ponent. El tancament de la seu també podria suposar una desincronització en el full de ruta del cos, que preveia en un futur un nou espai per donar servei a aquest territori i que s'havia especulat que es podria ubicar entre Ponent i el nord de la província de Tarragona, espai on les Garrigues podrien tenir el seu protagonisme. 

Actualment, les seus dels bombers GRAF, a part de Lleida, són a Tremp, Móra d’Ebre, Reus, Manresa, Rubí i Cassà de la Selva. Al tancament de la de Lleida el podrien seguir els de Reus i Rubí.