SERVEIS
- Redacció

Unitat contra el tancament imminent de la seu de GRAF a Lleida

Informen els efectius que a partir de l'1 de gener finalitza la seva feina en la comissió de serveis dins d'aquest grup especial.

Els membres de GRAF Lleida, a la roda de premsa d'ahir a la seu del Col·legi de Periodistes de Lleida. (foto: Anna Berga/ACN)

Els set integrants del Grup de Recolzament en Actuacions Forestals (GRAF) a Lleida han estat informats darrerament que a partir de l'1 de gener del 2024 finalitzarà la seva feina en comissió de serveis dins d'aquest grup especial. D'aquesta manera, la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments del Departament d'Interior confirma el tancament de la seu de Lleida i n'expulsa els bombers que havien denunciat la mesura i que advertien que tindria conseqüències tant en la resposta operativa a futurs incendis com també en la planificació i prevenció a Ponent. 

Discurs contraposat 
Des que els GRAF Lleida van donar l'alerta del possible final de la seva seu, les altres delegacions de GRAF es van manifestar en contra de la decisió de la Direcció General de Joan Delort. Els GRAF Tremp assenyalaven que això "devalua la qualitat del servei públic" i "significa una pèrdua de capacitats a l'hora d'activar recursos". Els GRAF Barcelona apuntaven que el tancament és "un fet injust i una falta de respecte a vosaltres, al GRAF i al territori". Els GRAF Tarragona consideraven que seria "una pèrdua irreparable de coneixement, experiència i vinculació amb el territori". Els GRAF Girona compartien la "preocupació per la situació general que s'està produint a l'especialitat a nivell de pèrdua de capital humà i manca de personal" a més de recursos. Fonts de Bombers de la Generalitat, en canvi, defensaven que l'actuació es feia "en el marc de mesures de millora operativa proposades pel mateix col·lectiu". 

Els ajuntaments, expectants 
Les últimes setmanes no hi havia hagut posicionaments institucionals públics dels ajuntaments garriguencs o dels Consells Comarcals de les Garrigues i del Segrià. Tot i així, bona part dels càrrecs consultats es mostraven preocupats per les conseqüències que podria tindre. Diversos consistoris han mantingut comunicacions amb integrants del grup. La Comunitat de les Garrigues Altes es va oferir als GRAF Lleida per acompanyar-los en les accions de pressió que dissenyessin. L'alcalde de Torrebesses i president de la Comunitat del Segrià Sec, Mario Urrea, també es mostra "totalment en contra que es tanqui". L'alcalde de les Borges Blanques i bomber del GRAF Lleida en excedència, Josep Farran, subratlla que la mesura trencarà les relacions que els últims anys havien establert "amb el teixit social" de Ponent. També demana que la Direcció General concreti als actors polítics i als bombers "en què es tradueix aquesta millora operativa" a què apel·len per concentrar tots els efectius  de la província de Lleida a Tremp. 

Els presidents del Consell Comarcal de les Garrigues, Antoni Villas, i del Segrià, David Masot, comparteixen posicionament en contra d'una resolució que creuen que debilitarà totes dues comarques. Ambdós tenen present l'incendi del 2019 a la Ribera d'Ebre i les Garrigues. A banda, el primer ressalta el desig de l'ens comarcal d'avançar en la gestió forestal, on creu que són necessaris aquests professionals. El segon, remet a l'incendi d'aquest abril a la Granja d'Escarp, i l'amenaça constant al sud del Segrià, sobretot, a municipis amb molt bosc com Almatret, Maials i Llardecans. A la Granja es van crear focus secundaris de l'incendi a dos quilòmetres de l'origen del foc.

Els sindicats s'alineen
CCOO de Catalunya i la resta de sindicats de bombers de la Generalitat van emetre un comunicat recentment on expressaven "de manera rotunda i unànime la nostra protesta pel tancament de la Unitat de Bombers GRAF Lleida Sud, ubicada al Parc de Lleida" i no descartaven "accions i mobilitzacions un cop aquesta es consumi". 

"Afecta tota la comarca. És una molt mala notícia"
Jordi Nogué, alcalde del Vilosell, i Jordi Arbós, alcalde de Fulleda  

L'alcalde del Vilosell, Jordi Nogué, expressa que la decisió del Departament "afecta tota la comarca. És una molt mala notícia". Espera a veure què s'hi pot fer conjuntament. Al juny van començar a pasturar per una finca de Fulleda les cabres d'un projecte de silvopastura per prevenir incendis. Una acció amb la col·laboració de GRAF, amb l'assessorament d'enginyers forestals i la fundació Pau Costa. L'alcalde, Jordi Arbós, creu que "si tanquen una oficina de proximitat, el més normal és que es perdin serveis".  

"Perdre serveis va en detriment del territori"
Antoni Villas, president del Consell de les Garrigues, i David Masot, president del Consell del Segrià

Les paraules dels presidents del Consell Comarcal de les Garrigues i del Segrià es complementen davant de la notícia del tancament de la seu de GRAF a Lleida. Antoni Villas expressa que "qualsevol pèrdua de serveis va en detriment del territori". David Masot aposta per mantenir els efectius al Segrià i incrementar-ne el nombre. Villas pensa que s'ha d'acompanyar la presència de GRAF amb l'impuls a la gestió forestal i Masot cita l'esforç local. L'ADF Bosc Verd d'Almatret, Maials, Llardecans i Torrebesses té cent socis.

"És una decisió política, no té gaire lògica"
Eloi Navàs, bomber a la Granadella, i Josep M. Andreu, bomber a les Borges

Els parcs de voluntaris de les Garrigues han ajudat en les cremes prescrites del GRAF Lleida. El cap de parc de la Granadella, Eloi Navàs, i el de les Borges, Josep M. Andreu, no creuen que hi hagi raons operatives per agrupar els GRAF a Tremp. Navàs afirma: "És una decisió política.No té gaire lògica". Valoren que no afectarà el funcionament intern dels seus parcs. Tot i així, Navàs sí que se'n dol i remarca la "bona relació laboral i amistat", a més que estaran més lluny per cobrir la comarca. Per a Andreu, això no perjudicarà.

"Amb els GRAF estem treballant en molts fronts"
Montse Duaigües, de l’associació forestal Segrià Sud i Garrigues Altes, i Sara Jové de l’associació forestal de la Pobla de Cérvoles i el Vilosell

L'Associació Forestal del Segrià Sud i les Garrigues Altes es va constituir el setembre del 2022. L'entitat de propietaris forestals de la Pobla de Cérvoles i el Vilosell ho va fer un mes després. Montse Duaigües, presidenta de la primera, explica que amb els bombers GRAF "estem treballant conjuntament en molts fronts". Diu que el final de l'activitat de la seu de Lleida "no ho voldríem de cap manera". Jové, de la segona, pensa que el tancament "dificultaria la bona intervenció a les Garrigues" i que "és una mala notícia".