CARRETERES
- Redacció / Castelldans , Juneda , Les Borges Blanques

Reducció dràstica de la velocitat màxima permesa a l'autopista a causa de la boira

En alguns moments d’aquest matí s’ha arribat a limitar la velocitat a 40 km/h al tram entre les Borges i Castelldans per la boira densa. És la primera tardor que entra en funcionament el sistema instal·lat fa uns mesos per reduir la sinistralitat.

(foto: Xavier Franch)

A quarts de 8 del matí d’avui dimarts, els panells lluminosos de l’autopista AP-2 entre les Borges i Castelldans indicaven als dos sentits de la marxa que la velocitat màxima permesa era de només 40 km/h. Aquesta limitació és fruit del nou sistema que el Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible va instal·lar entre finals de l’any passat i principis d’aquest a aquests sis quilòmetres d’autopista, un dels punts crítics quant a sinistralitat, segons el qual es va fixant la velocitat màxima permesa en funció de la visibilitat que hi ha a la via. Avui és el segon dia de boira densa a la zona, cosa que complica la circulació de vehicles.

Ahir ja hi va haver limitacions, però van quedar als 100 km/h. Aquest matí, en canvi, la boira era més densa i ha obligat a reduir molt el topall. A quarts de deu ja ha passat a 60 km/h i després als 80 km/h en què s’ha mantingut fins a quarts de dues, que ha passat a 100 km/h. L’episodi d’ahir i avui se suma a dues limitacions puntuals que hi va haver el 8 de desembre i el 28 de novembre, però és el primer amb boires generalitzades i temperatures sota zero. 

El nou sistema d’avisos es va començar a instal·lar l’octubre de l’any passat. Consisteix en set visibilímetres, que mesuren la visibilitat del moment i, en funció d'aquesta, es determina la velocitat adequada de circulació, que s'indica en senyals cada 500 metres. L'actuació també incloïa quatre panells de missatge canviant, dos per calçada, que informen els usuaris de la proximitat d'un tram amb possibles condicions de pas restringit o velocitat reduïda i 17 càmeres per seguir l'evolució dels bancs de boira a tot el tram de sis quilòmetres. Tot plegat es complementa amb un radar de tram per fer complir la velocitat establerta. Les obres van tenir un pressupost de sis milions d'euros.

Caiguda de les temperatures
Aquesta matinada ha estat marcada per les baixes temperatures, sobretot als indrets de la comarca on s’ha instal·lat la boira. A les Borges Blanques, per exemple, els termòmetres han marcat una temperatura mínima de -6,0 ºC, pràcticament la mateix que la del passat 21 de gener, que era la més baixa d’aquest any. A diferència d’aquell dia, que no hi havia boira, avui encara no s’han sobrepassat els zero graus a la capital garriguenca. En zones més altes, com la Granadella, la mínima ha baixat fins als -3,0 ºC però han quedat fora de la boira i al migdia ja es registraven 7,6 ºC positius. A Maials, en canvi, la màxima de moment no passa dels 1,4 ºC.


Imatge d’aquest matí a les Garrigues Altes, amb gebre però sense boira. (foto: X.F.)